μάτια Ερμητικά κλειστά

Ο λόγος για τον οποίο αναπτύχθηκε ο ερμητισμός ανά τους αιώνες σε φιλοσοφικά ρεύματα και διδασκαλίες είναι ένας και μόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι αρνούνται πεισματικά να ανοίξουν τα μάτια τους όταν ακούν την αλήθεια.

Δεν υπάρχει τίποτα το παράλογο ή το απόκοσμο συνήθως σε όλα αυτά. Μόνο απλή λογική και καθαρή αλήθεια, μην ξεχνάμε πως και τα Μαθηματικά και η Χημεία υπήρξαν κάποτε, ερμητικές επιστήμες… Κρύφτηκαν τα νοήματα λοιπόν μέσα σε σύμβολα παράξενα και παραστάσεις περίπλοκες. Διαφυλάχθηκε η ορθή λογική από την λογική του όχλου, τον λαϊκισμό, τα συμφέροντα που πάντα επιθυμούσαν την εξουσία και αλλοτρίωναν την αλήθεια.. Ακόμα και η Τέχνη πολλές φορές αναγκάστηκε να κρυφτεί, να προστατεύσει την αισθητική κάτω από στρώματα μπογιάς και στίχους ακατανόητους.

Κι όλα αυτά τα σύμβολα, υπήρξαν έκτοτε το ερέθισμα, μέσα από το οποίο, όποιος είχε πραγματικά διάθεση να μάθει να ψάξει και να βρει. Η ίδια η προσπάθεια, διασφάλιζε την πρόθεση της μάθησης, αλλά και την αποτελεσματικότητα της. Σήμαινε και σημαίνει ακόμα, πως ο «μαθητής» ανοίγει τα αυτιά του και τα μάτια του, πέρα απ’ αυτό που ήδη γνωρίζει, πως είναι πρόθυμος πολλές φορές, ακόμα και να δεχτεί μια πλήρη ανατροπή αυτών που γνωρίζει.

Γι’αυτό κιόλας, όταν φτάσει στο κρίσιμο εκείνο σημείο που η Γνώση θα αλλάξει όλα όσα ήξερε, πάντα τελείται ένας μυητικός θάνατος. Σύμβολο και αυτός της πρόθεσης να ανοίξει κανείς την συνείδηση του πέρα από τα τετριμμένα και τα μέχρι τότε προφανή. Ακριβώς γιατί ο φυσικός θάνατος σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή, ο τελετουργικός έρχεται να τον μιμηθεί και να την επικυρώσει εν ζωή.

Παντού θα υπάρχουν επιτήδειοι, που θα επικαλεστούν τον συμβολισμό προς ίδιον συμφέρον. Πάντα βασίζονται στην απάθεια των πολλών, στην απροθυμία τους να καταλάβουν πραγματικά και εγκαθιστούν την δικτατορία του δυσνόητου. Και οι απρόθυμοι να καταλάβουν, πολύ πρόθυμα πληρώνουν για να παραμείνουν έτσι : α-νόητοι.

Advertisements

~ από isisveiled στο Νοέμβριος 1, 2006.

3 Σχόλια to “μάτια Ερμητικά κλειστά”

  1. […] Ας αλλάξουμε θέμα όμως και να σταθούμε με μάτια ερμητικά κλειστά μπροστά στην αθάνατη ελληνική πραγματικότητα που συνηθίζει να φοράει περουκίνια εν έτη 2006, μπορούμε φυσικά να τους δώσουμε και τιμητικές πλακέτες για τα κατορθώματα τους και να επιλέγουμε προσεκτικά τους ανθρώπους που μας αντιπροσωπεύουν. Γιατί κύριοι και κυρίες μου, πάνω από όλα είμαστε Έλληνες, περήφανος και μοναδικός λαός. […]

  2. Περήφανος (αδικαιολόγητα) ναι. Μοναδικός ναι αλλά στην αρνητικότητά του, φοβάμαι! Πάντως η ανατροπή είναι δύσκολο να αποφασίσεις να τη βιώσεις, έστω κι αν σου παρουσιαστεί η ευκαιρία (πράγμα σπάνιο) να το κάνεις.

  3. […] αλλάξουμε θέμα όμως και να σταθούμε με μάτια ερμητικά κλειστά μπροστά στην αθάνατη ελληνική πραγματικότητα που […]

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: