Υπάρχουν άνθρωποι πίσω απ’ τα πληκτρολόγια!

Σε πείσμα αυτών που απαξιούν στη δημιουργία διαπροσωπικών σχέσεων μέσα από το διαδίκτυο, η ίδια η ζωή έρχεται να μας υπενθυμίσει πως υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τα πληκτρολόγια. Ούτε προγράμματα, ούτε μηχανές που πατάνε μηχανικά τα πλήκτρα και βγάζουν κείμενα που δονούνται από συναίσθημα, που εκπαιδεύουν την κρίση μας, ή που απλά παιδεύουν την αισθητική μας.

Δεν είμαστε ρομαντικοί, όταν επιθυμούμε να γνωρίσουμε τον άνθρωπο που το χέρι του έγραψε τις λέξεις που αγαπήσαμε ή μας κράτησαν συντροφιά κάποια στιγμή. Είναι απλά ανθρώπινο. Είναι η συνείδηση πως ο κόσμος αυτός δεν είναι virtual στην πραγματικότητα, αλλά πως η πραγματικότητα μπορεί κάποτε να αποδειχθεί εικονική.

Είναι εξίσου ριψοκίνδυνο με το να θελήσουμε να γνωρίσουμε τον συγγραφέα μιας σειράς βιβλίων που μας μάγεψαν, τον συντάκτη μιας στήλης σε ένα περιοδικό που αγοράζουμε συχνά, τον γιατρό που έγραψε εκείνο το ενδιαφέρον άρθρο σε μία εφημερίδα. Είναι τόσο επικίνδυνο, όσο το να παντρευτούμε τυφλωμένοι από έρωτα, για να ανακαλύψουμε μερικά χρόνια μετά, πως δίπλα μας βρίσκεται κάποιος άλλος, ένας ξένος. Ενας άνθρωπος τελείως διαφορετικός απ’ αυτόν που γνωρίσαμε, απ’ αυτόν που ο ίδιος μορφοποίησε για να μας σαγηνεύσει.

Με τον χρόνο, θα αποκαλυφθεί εξίσου η απάτη αυτού που βρίσκεται πίσω από μια οθόνη, όσο κι αυτού που μας γοήτευσε ένα καλοκαιρινό βράδυ στο μπαράκι της παραλίας. Με τον χρόνο, και με την εμπειρία. Την οποία και δεν θα αποκτήσουμε, αν εκ των προτέρων αποκόψουμε τη δυνατότητα μας να επικοινωνούμε με τον κόσμο γύρω μας, με το πρόσχημα ότι τους γνωρίσαμε στο διαδίκτυο. Και με αιτία, την δική μας αδυναμία να αντιμετωπίσουμε την απογοήτευση μιας γνωριμίας με αξιοπρέπεια, να δεχτούμε την απόρριψη κάποιες φορές, κι άλλες απλά να κερδίσουμε την φιλία ή τον έρωτα από ανθρώπους, που διαφορετικά δεν θα είχαμε τον τρόπο να γνωρίσουμε, ούτε την ευχέρεια να επικοινωνούμε τακτικά…

Κανένας στην πραγματικότητα, δεν περιορίζει τις γνωριμίες του μέσα από το διαδίκτυο. Ακόμα και όλα αυτά τα παιδιά, που ξημεροβραδυάζονται στα internet cafe, ακόμα κι αυτά πάνε εκεί με τους φίλους τους. Και με αυτούς φεύγουν. Και κινδυνεύουν να εξαπατηθούν από επιτήδειους, όσο και στα σχολεία τους που τους τη στήνουν τα βαποράκια απ’ έξω. Και οι κοπέλες που θα πληγωθούν, κι αυτές θα έχαναν ό,τι πολυτιμότερο είχαν (αν και δεν υπάρχουν πια πολυτιμότερα της σκέψης μας), από τους σεσημασμένους «γκομενάκηδες» που τριγυρνάνε στα κλαμπ και τις καφετέριες…

Είναι εύκολο να ρίχνουμε το ανάθεμα στο διαδίκτυο, για τα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης. Που επιλέγει να εξαπατήσει, να «γητέψει», να σκανδαλίσει τα ορθά μας ήθη και την ακεραιότητα μας. Κι ακόμα πιο εύκολο είναι να αποφύγουμε, με τέτοιες δικαιολογίες, τους Αλλους.

Advertisements

~ από isisveiled στο Νοέμβριος 21, 2006.

8 Σχόλια to “Υπάρχουν άνθρωποι πίσω απ’ τα πληκτρολόγια!”

 1. Το πιο σημαντικό Isis είναι (για μένα, γνώμη μου) η επικοινωνία των εγκεφάλων μας, το μοίρασμα των σκέψεων, το παιχνίδι των άϋλων κυμάτων. Εξαπάτηση ηθελημένη νομίζω πως είναι η αναζήτηση των αναλογικών εικόνων όπου θα ταιριάξουν οι ψηφιακές -αν ταιριάξουν, πράγμα σπάνιο.
  Αποφεύγω να σχηματίζω καν εικόνες προσώπων, όσο κι αν -φυσικά- υπάρχουν πρόσωπα που γράφουν πληκτρολογώντας. Δεν στο κρύβω ότι στην αρχή της διαδικτυακής μου περιπλάνησης είχα ανάγκη να δημιουργώ εικόνες, πράγμα που μόνο απογοητευση μου έδωσε για μια βδομάδα μόνο -ευτυχώς! Μετά από ένα γερό αναφυλλητό, αποφάσισα να δημιουργώ (στην ανάγκη) εικόνες ανθρώπων ταλαιπωρημένων, πάνω σε αναπηρικά καροτσάκια, ανήμπορων και αδύναμων, ώστε να νιώθω ότι δεν κινδυνεύω. Προχωρώντας ο καιρός, δεν νιώθω πλέον καμιά ανάγκη κατασκευης εικόνων, μου αρκούν οι λέξεις, και δεν μπερδεύω τις λέξεις με τον/τους αποδέκτη/ες τους παρά τις αφήνω να χαρακτηρίζουν μόνο τον αποστολέα, τον κειμενογράφο τους.
  Είναι ένα καλό (νομίζω) μυστικό και το γράφω όπου μου δίνεται ευκαιρία μήπως βοηθήσει να ξεμπλοκάρουν και άλλοι ή να γλιτώσουν μερικοί ακόμα από την παγίδα της εικονοποίησης.
  Αν φυσικά υπάρξει αμοιβαία επιθυμία γνωριμίας, δεν την αρνούμαι, ίσα ίσα με χαρά γνωρίζω καινούργιους ανθρώπους. Το να τους φαντάζομαι όμως το αποφεύγω επιμελώς!
  Το διαδίκτυο είναι πρώτ’ απ’ όλα ένα εργαλείο και ύστερα ένας επικοινωνιακό σαλόνι. Γιατί τα γράφω αυτά; Επειδή μου έδωσες την ευκαιρία!:-)

 2. Καλημέρα Ροδιά,

  παρόλο που είμαι υπέρμαχος της φαντασίας στην ζωή μας, και στον ουσιώδη ρόλο της σε κάθε τι που θέλουμε να ονομάζουμε δημιουργικό, καλό είναι να την αποφεύγουμε όταν πρόκειται για την εικονοποίηση αυτού που βρίσκεται πίσω από το πληκτρολόγιο.

  Στη θέση της φαντασίας, σε αυτή την περίπτωση, προτιμώ την υγιή περιέργεια να δούμε από κοντά πώς είναι αυτός που γράφει, να μάθουμε ακόμα περισσότερο τους μηχανισμούς που τον κάνουν να γράφει, και εντέλει να ερμηνεύουμε ίσως καλύτερα αυτά που διαβάζουμε.

  Κατά καμμία έννοια το κείμενο μου δεν προτείνει την εικονοποίηση, απλά «αποποινικοποιεί» αν θες, την διάθεση μας να γνωρίσουμε από κοντά αυτούς που διαβάζουμε…

  Και μη μου πεις πως η μοναδική φορά που πληγώθηκες στη ζωή σου, ήταν από την «αποκαθήλωση» του φαντασιακού σου αντικειμένου, όπως αυτό προέκυψε μέσα από το διαδίκτυο..;)

  Με την ευχή να μην δαιμονοποιούμε το μέσο, κάθε είδους μέσο, να μην απογοητευόμαστε στην ανθρώπινη ανάγκη μας για επικοινωνία, την καλημέρα μου και πάλι 🙂

 3. υπάρχουν άνθρωποι πίσω από τα πληκτρολόγια;;;;;
  είναι αποκλειστική η είδηση σου ή θα το δούμε και στα κανάλια;;;
  και επειδή όταν γνωριστήκαμε νόμιζα ότι μιλάω και βλέπω μια θεά καταλαβαίνεις τώρα τι απογοήτευση νιώθω!!!! Χάλια με έκανες! Τι αποκάλυψη είναι αυτή;;; Ξανασωριάστηκε η πίεση μου! Αχ, αχ!

  και για να σοβαρευτούμε: το μέσο αυτό πάντα θα παραπλανεί. πάντα θα δίνει την ευκαιρία άλλα να λες και άλλα να είσαι. και συμφωνώ μαζί σου ίσιδα: το ίδιο συμβαίνει και στις εντός κανονικής ζωής σχέσεις. απλά εκεί έχεις το προνόμιο να το ψιλιαστείς πιο γρήγορα-νομίζω.

 4. Λοοολ!

  Για να είμαι ειλικρινής αγαπημένε μου προδότη, πίσω από τα πληκτρολόγια κρύβονται διάφορα «όντα». Ανθρωποι, Θεές, ποντίκια, γάτοι, σκυλόψαρα και νομίζω κάποτε αναγνώρισα και μία ραπτομηχανή! Οπότε όπως καταλαβαίνεις η θεά δεν σε γέλασε, απλά είπαμε να το παίξουμε και λίγο low profile (τι είναι αυτό?)…

  και για να σοβαρευτούμε ομοίως : ο άνθρωπος που την βρίσκει να αυταπατάται, και να γίνεται εύκολο θύμα της εξαπάτησης, θα το πάθει με την ίδια ευκολία εντός και εκτός διαδικτύου.. Οπότε τι να ψυλιαστείς πιο γρήγορα και πιο αργά..

  Αφήνω που, είμαι γνήσιο τέκνο (στην κυριολεξία) κάποιου που με καλλιτεχνική μαεστρία μπορεί να σου παρουσιαστεί σαν το πιο ευγενές, το πιο καλόβολο και ευμενώς προδιατεθειμένο πλάσμα της γης, κι από πίσω κρύβεται ο δράκουλας των εφετείων… Αλί όταν και σε όποιον αποκαλύπτεται..

 5. Ο ανθρώπινος νους βρίσκει πάντα τρόπο να βάζει συναίσθημα σε ότι θέλει. Από ένα κομμάτι χαρτί μέχρι ένα πληκτρολόγιο. Η ανθρώπινη σκοτεινή πλευρά από την άλλη βρίσκει πάντα τρόπο να διαστρέφει και να χρησιμοποιεί σκοτεινά τα επικοινωνιακά μέσα. Φαύλος κύκλος. Πέρνεις θέση με τις πράξεις σου και όχι με την άποψή σου

 6. Δεν είμαι σίγουρη ότι οι άνθρωποι πίσω από τις οθόνες τους,ακόμα και μέσα στην ανωνυμία τους,είναι ίδιοι με αυτούς που φαίνονται στην πραγματικότητα.Ο καθένας προσπαθεί,άλλος περισσότερο άλλος λιγότερο,να είναι αρεστός σε ένα φανταστικό κοινό,αυτό που τον διαβάζει.Είναι λοιπόν μοιραίο,ούτε και στο Ίντερνετ να μην είναι ο κόσμος αληθινός,χωρίς φτιασίδια.

 7. χμ.. μάλιστα..

  προφανώς είσαι σίγουρη λοιπόν, ότι οι άνθρωποι που συναντάς έξω, είναι ίδιοι με αυτό που πραγματικά κρύβουν μέσα τους..

  κανείς δεν είπε ότι οι άνθρωποι πίσω από τα πληκτρολόγια είναι περισσότερο αυθεντικοί (ή λιγότερο) από αυτούς που συναντάμε στην καθημερινή μας ζωή…

  αν και .. στο ιντερνετ μερικές φορές ο κόσμος είναι πιο αληθινός, χωρίς τα φτιασίδια της πραγματικότητας..

 8. καλό μου αιλουροειδές,έβγαλες νύχια;…1 σκέψη μου μετέφερα!Μπορεί να ναι κι έτσι!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: