το πιο βαθύ σκοτάδι..

Πριν από πολλά πολλά χρόνια, τότε που ακόμα οι άνθρωποι δεν είχαν θεοποιήσει τα σύμβολα, κάθε τέτοια μέρα συγκεντρώνονταν για να γιορτάσουν. Είχαν παρατηρήσει πως από το φθινόπωρο κιόλας ο ήλιος άρχιζε να χάνεται νωρίτερα στον ορίζοντα και αργούσε τα πρωϊνά να φανεί πίσω απ’ τα βουνά.

Επιανε κρύο, χιόνιζε, τα πάντα θάμπωναν και μαραίνονταν, τα χρώματα εξαφανίζονταν κάτω από την λευκή κουβέρτα του χειμώνα. Οσοι δεν είχαν προλάβει να μαζέψουν τρόφιμα, ή είχαν κακή σοδειά περνούσαν δύσκολα. Κι όλο και περισσότερο η μέρα μίκραινε, το φως λιγόστευε και τίποτα δεν προμηνούσε κάποια αλλαγή, παρά μόνο περισσότερες ταλαιπωρίες και κρύο.

Λες και η Φύση έπεφτε σε ένα λήθαργο, τα φυτά και τα ζώα ξεμάκραιναν στη θύμηση τους, σαν ένα όνειρο που κάποιος κάποτε είδε, ένα καλοκαίρι, κάτω από την δροσερή σκιά ενός δέντρου ή πίνοντας από την πηγή που έτρεχε ανάμεσα στα βράχια.. Χάνονταν μαζί και οι ελπίδες και τα όνειρα, και οι επιθυμίες και κάθε σιγουριά πως τα πράγματα θα καλυτερέψουν. Η ίδια η Ζωή ξεμάκραινε..

Σ’αυτό το πιο βαθύ Σκοτάδι του χρόνου, ένιωθαν μόνοι και τρομαγμένοι. Μέχρι που κάποτε παρατήρησαν πως το πιο βαθύ σκοτάδι είναι πάντα λίγο πριν την Αυγή. Πως στο σημείο ακριβώς που παραιτείται κανείς από τις επιθυμίες του, εκεί που τα όνειρα ξωκείλουν στην πραγματικότητα, εκεί που η Φύση μοιάζει να έχει νεκρωθεί εντελώς, γεννιέται ένα νέο Φως, μια αχτίδα καινούρια κάνει την εμφάνιση της.

Εβλεπαν μέρα με την μέρα, λεπτό το λεπτό, το Φως να δυναμώνει να παίρνει ξανά τη θέση του στο στερέωμα και έκαναν κουράγιο. Μάθαιναν πως άν έχει κανείς υπομονή, πως αν αφήσει την Ζωή να κάνει τους κύκλους της, όλα ξαναγεννιούνται με περισσότερη ορμή κάθε Ανοιξη.

Κι έτσι γιόρταζαν την πιο μακρυά νύχτα του έτους την ελπίδα της ανα-γέννησης του Φωτός. Αυτά είναι τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά, και είναι το Φως που γεννήθηκε σε μια φάτνη κάποια παγωμένη νύχτα, ακριβώς λίγο πριν την Αυγή..

Advertisements

~ από isisveiled στο Δεκέμβριος 21, 2006.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: