όλα στην ώρα τους

Από τις τέσσερις το μεσημέρι είχε αρχίσει να ρωτάει : «τι ώρα είναι?». Τέσσερις μάνα, τέσσερις και είκοσι, πέντε παρά τέταρτο, πέντε και πέντε μάνα.. Στις έξι και τέταρτο ακριβώς, έκλεισε τα μάτια και ξεψύχησε.

Κι όταν στέλνω την μνήμη μου πίσω, να ανασκαλέψει τον θάνατο και να δει τι ξέρει η Ψυχή, πως αναγνωρίζει την ώρα που φτάνει, πάντα μα πάντα διαπιστώνω πως υπάρχει ένα εσωτερικό ρολόι ακριβείας. Δεν έχει σημασία αν αυτός που φεύγει, είναι από κάτι ξαφνικό και απρόβλεπτο ή από μακροχρόνια ασθένεια. Το ρολόι με έναν μηχανισμό ακατανόητο, αρχίζει το τικ τακ, μέρες ίσως και μήνες πριν.

Δεν το συνειδητοποιούν καν. Αν τους ρωτήσεις θα αρνηθούν πως είπαν ή έκαναν κάτι παράταιρο, θα ψάξουν να βρουν απαντήσεις λογικές ή δεν θα μιλήσουν καθόλου. Κι εσύ θα συμβιβαστείς ευχαρίστως μ’αυτό, ακόμη κι αν το έχεις δει τόσες φορές που ξέρεις τι σημαίνει.. Μα είναι το βλέμμα που μοιάζει να απομακρύνεται, τα μάτια είναι στραμμένα πάνω σου και δεν σε κοιτούν, λες και τώρα αντικρύζουν κάτι άλλο που ο εγκέφαλος αδυνατεί να καταλάβει και να μεταδώσει σε λόγο..

Το στόμα μιλάει μόνο του, και αφήνει διαθήκες «συγνώμη» κι «ευχαριστώ», «σ’αγαπάω» πολύτιμα, μέρες ίσως και μήνες πριν. Τίποτα δεν αφήνει η Ψυχή σε εκκρεμότητα, ακούει το ρολόι τικ τακ, να χτυπάει χωρίς βιάση, ρυθμικά. Και σ’αυτό τον ρυθμό απομακρύνεται όλο και περισσότερο, αρχίζει και τριγυρνάει στους τάφους των φίλων και των γνωστών, μα δεν ξέρει να σου πει γιατί.

Ανοίγει μπροστά τους μια ζωή διαφορετική, γεμάτη ουσία και σου λένε πόσο ασήμαντα είναι τα υπόλοιπα. Φιλοσοφούν χωρίς να το καταλαβαίνουν, αντισταθμίζουν το βάρος αυτού του κόσμου με κάποιου άλλου τις καταφάσεις, που κανείς μας δεν βλέπει και δεν γνωρίζει. Μπαίνει και βγαίνει η Ψυχή ασταμάτητα, διορθώνει, τακτοποιεί, ετοιμάζει τις αποσκευές της. Τα «συγνώμη» κι «ευχαριστώ», τα «σ’αγαπάω»..

Ολα στην ώρα τους. Μόλις φτάσει η στιγμή, έχουν ξεχάσει εντελώς όσα σου έλεγαν τόσο καιρό, είναι ένα θείο δώρο η μετάβαση να είναι ασυνείδητη. Κοιτούν το ρολόι τους και μόλις δείξει «ακριβώς» φεύγουν..

Advertisements

~ από isisveiled στο Ιανουαρίου 31, 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: