beauty is dead

Eκλαιγε μέρες η Χρυσορόδινη, γιατί σε μια παρόρμηση απάνω, άφησε την γυναίκα να κόψει τα μαλλιά της. Χάθηκαν πολλές από τις βαριές εκείνες τούφες, που έπεφταν μαλακά στους ώμους της. Που φύσαγε ο αέρας κι έμοιαζαν να τον ακολουθούν, να κρύβονται και να ξαπλώνουν πάνω στα ρούχα, να παίζουν με το φως του ήλιου… Η μόδα βλέπεις ήθελε μπροστά μικρές τουφίτσες να πέφτουν ασύμμετρα, φράντζες, αφέλειες.. Μα η Χρυσορόδινη ήταν αιώνια, και η μόδα δεν ήταν γι’αυτήν.

Κάθε καλοκαίρι, τα άφηνε σγουρά και έπλεκε μικρά κοτσιδάκια στα πλαϊνά, που καθώς ενώνονταν πίσω, έφτιαχναν γύρω απ’ τα μαλλιά ένα υπέροχο δίχτυ. Και το χειμώνα τα ίσιωνε, και γίνονταν καθρέφτης να αγγίζεις και να βλέπεις τα όνειρα σου μέσα… Η γυναίκα όμως ήξερε μόνο την μόδα. Σχολείο δεν είχε πάει, και νόμιζε πως ο έρωτας περνάει μόνο από την αισθητική των νυχτερινών κέντρων, που οι γυναίκες σε μια απελπισμένη προσπάθεια να τον βρουν, στρίμωχναν το κορμί τους σε πανομοιότυπα φορέματα στενά και κοντά, σε μαλλιά κοκαλωμένα σε προϊόντα styling. Ετσι όταν είδε τα μαλλιά της Χρυσορόδινης έκανε αυτό που ήξερε καλύτερα.. Εκοψε, και ξανάκοψε, και ξανάκοψε.. Και άφησε μόνο στο πίσω μέρος του κεφαλιού, μία ανάμνηση από την ομορφιά..

Μέχρι τα μαλλιά να μεγαλώσουν πάλι, η Χρυσορόδινη αποφάσισε πως δεν είναι γι’ αυτήν τα δάκρυα, κι έτσι φόρεσε όλα όσα η μόδα των μαλλιών υποδείκνυε και για τα ρούχα. Μέχρι και εκείνους τους δύο ασημένιους κρίκους στα αυτιά που πάντα σιχαινόταν. Οταν ξαναβρέθηκε στη μεγάλη αίθουσα, για λίγο αποσπάστηκε η προσοχή της και η θλίψη υποχώρησε.. Τόσα γνώριμα πρόσωπα.. Ομως κάτι είχε αλλάξει. Ολοι, ο ένας μετά τον άλλο μαζεύονταν γύρω της με καλοσωρίσματα, πρόθυμοι να της προσφέρουν καφέ και γλυκά, οτιδήποτε για να την κερδίσουν.

Πανάθεμα σε γυναίκα, είπε η Χρυσορόδινη και νέα δάκρυα κύλησαν στα μάγουλα της. Αυτόν τον έρωτα δεν τον θέλω και δεν τον χρειάζομαι. Αυτός που θα με θελήσει, θέλω να είναι αυτός που θα δει πάνω μου το διαφορετικό, όχι αυτός που θα αναγνωρίσει την ασφάλεια και την οικειότητα του όμοιου. Πανάθεμα σε, που με έκανες όμοια με τις άλλες.

Γιατί δεν είμαι.

Advertisements

~ από isisveiled στο Φεβρουαρίου 14, 2007.

9 Σχόλια to “beauty is dead”

 1. Ισοπεδωτική ενάντια στην ισοπέδωση. Τα μαλλιά της Χρυσορόδινης θα μεγαλώσουν μια μέρα, και οι κρίκοι θα χαλαρώσουν και θα πέσουν. Καλημέρα, χάρηκα που σε ανακάλυψα.

 2. καλημέρα ,
  κι όπως λέμε και στους κύκλους των εσωτεριστών

  ευχαριστώ που υπάρχεις 🙂

 3. Οι τούφες της ομορφιας και της διαφοράς…όμορφα έπλεξες μπουκλες και λογια.

 4. Πολύ ωραίο κείμενο αλλα εχω ενστάσεις.
  Αυτο το must style που αλλάζει μόδα με μόδα πραγματικά προσφέρει σε αυτούς που θέλουν να τους δείξεις τον δρόμο.Αυτους που θέλουν να τους προσδιορίσεις το έπαθλο.

  Δεν εχει η πλειοψηφία την ωριμότητα της κρίσης που πιστεύω πως θα ήθελες.Κινούμαστε σε πρότυπα ποθώντας αναγνώριση κάνοντας τον εαυτό μας μια οικεία εικόνα.Βεβαια και αυτοι που φωνάζουν «εγω ετσι είμαι και δεν αλλάζω για κανέναν» δεν είναι καλύτεροι.

  Φτού!Μου βγαίνουν τόσα να γράψω. Αλλα δεν μου αρεσουν τα μεγάλα comments.So…

 5. @ speira
  ευχαριστώ 🙂

  @ openminded
  Το ιδανικό θα ήταν να μπορεί η κάθε γυναίκα να πει την φράση του τέλους «γιατί δεν είμαι». Ναι, είναι μια ελλιπής ωριμότητα στην κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως η αποδοχή της πραγματικότητας είναι αρκετή. Πρέπει να προσπαθούμε να φτάσουμε σ’αυτή την ωριμότητα, πάση θυσία και με το οποιο κόστος. Αν επαναπαυθούμε στην ομοιότητα θα ζούμε μια ζωή ρηχή και χωρίς κανένα νόημα.. Είναι η χειρότερη μορφή τεμπελιάς κατά την γνώμη μου..

  Για την δεύτερη ομάδα ατόμων που λένε «εγώ έτσι είμαι» το μόνο που μπορώ να παρατηρήσω είναι πως σωστό είναι να αλλάζουμε αλλά προς κάτι καλύτερο. Φυσικά και δεν πρέπει να αλλάζουμε μάλιστα για κανέναν άλλο, εκτός από τον ίδιο μας τον εαυτό. Δεν είναι οι άλλοι το κριτήριο, αλλά εμείς.

  Στην ιστορία μου, η Χρυσορόδινη θέλησε να αλλάξει, αλλά όχι προς το χειρότερο, όπως συνέβει τελικά. Θέλησε να γίνει κάτι καλύτερο απ’ αυτό που ήταν… Δεν νομίζω πως είναι κακό αυτό.. 😉

 6. Είμαι υπερ της διαφορετικότητας αλλά κατά της…. μαυρίλας !Και μέσα σε σπήλια νάμουν περισσότερα θα έβλεπα! Άσε που μέσα στα σκοτάδια όλοι ίδιοι φαινόμαστε!Συν ότι στραβωνόμαστε κιόλας! Συγγνώμην αλλά είμαι υπερ του φωτός! Την καλησπέρα μου!

 7. χμ.. μάλιστα..

  λοιπόν τσάκω την αυταπάτη σου ότι βλέπεις πράγματι το φως και άντε πίσω στη σπηλιά σου…

  (βάζε λιγότερα θαυμαστικά αν θες, γιατί γράφεις που γράφεις ασυνάρτητα δεν χρειάζεται να φωνάζεις κιόλας ναι?)

  καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα 🙂

 8. Δεν μπορω παρα να συμφωνήσω με αυτά που λές.
  Απλά συμπάσχω με αυτούς που δέν εχουν την ποιότητα να αναζητήσουν αυτην την ωριμότητα. Αυτούς που μέσα απο την ομοιότητα αισθάνονται καλά…
  Μου αρεσει και ασπάζομαι αυτήν την ρομαντική προσέγγιση που κάνεις μα φοβάμαι πως είναι πολυ ρομαντική για τον κόσμο που ζούμε.

  Καλημέρα!

 9. Kαλημέρα 🙂

  νομίζω πως η διαφωνία μας βρίσκεται στο ότι εγώ δεν θεωρώ την ποιότητα δώρο της φύσης (όχι μόνο τουλάχιστον) αλλά και προϊόν προσπάθειας και εκπαίδευσης του εαυτού μας. Γι’ αυτό και μίλησα για «τεμπελιά». Ο άνθρωπος που δεν επαναπαύεται και δεν εφησυχάζει σ’αυτό που κάνουν και όλοι οι άλλοι, είναι στην πραγματικότητα ο μόνος υπεύθυνος απέναντι στην ζωή.

  Γιατί το θέμα φυσικά, δεν αφορά μόνο την εξωτερική εμφάνιση, αλλά και την οπτική μας για χιλιάδες άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, πριν από κάποια χρόνια, φαινόντουσαν ρομαντικοί όλοι αυτοί που φώναζαν για το περιβάλλον. Τώρα όμως, είναι μια σκληρή πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε όλοι. Και κακά τα ψέμματα, το να αποδίδουμε ευθύνες μόνο στις κυβερνήσεις π.χ. είναι άλλη μία μορφή «τεμπελιάς». Η γυναίκα που για χάρη της ομοιότητας, επιμένει να χρησιμοποιεί λακ με προωθητικά αέρια είναι εξίσου υπεύθυνη.

  Με όλο αυτό θέλω να πω, πως τίποτα δεν είναι ρομαντικό, απλά και μόνο γιατί δεν έχει γίνει αντιληπτό από τους υπόλοιπους. Ο κόσμος που ζούμε είναι καταρχήν ο κάθε ένας/μία από μας ξεχωριστά..

  🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: