πως ήξεραν οι μηχανές τι γεύση έχει το κοτόπουλο?

 

Ακου μικρή μου,

 μην διανοηθείς ποτέ να χλευάσεις την πραγματικότητα του άλλου γιατί θα βγεις χαμένη. Ειδικά όταν η ηλικία σου και οι εμπειρίες σου, δεν σου επιτρέπουν να δεις τα πράγματα στο εύρος που έχουν και να διαμορφώσεις άποψη πέρα απ’ αυτήν που σου υποδεικνύει η περιορισμένη σου αντίληψη. Το μόνο για το οποίο μπορείς να είσαι σίγουρη είναι ότι η πραγματικότητα έχει διαφορετικά επίπεδα ύπαρξης για τον καθένα. Για τον απλό παρατηρητή του ουρανού, ο ήλιος γυρνάει γύρω από την γη μέρα νύχτα και τα μάτια του είναι αρκετή απόδειξη. Για τον αστρονόμο όμως ο ήλιος είναι το κέντρο της αέναης περιφοράς της γης. Αυτό που σε μια χώρα θεωρείται γευστικό, και τα τα επιθήλια της γλώσσας αναγνωρίζουν ως ορεκτικό, σε μία άλλη χώρα μπορεί να θεωρείται αδιάφορο ή αποκρουστικό.

Ετσι κι αλλιώς, το μοναδικό μας μέσο αντίληψης του κόσμου γύρω μας, είναι ο νους μας και τα σήματα που δέχεται από τις αισθήσεις μας. Μία κοινή παραδοχή πάνω σε κάτι, δεν φτάνει για να ορίσει την πραγματικότητα. Πράγμα που αποδείχτηκε μετά κόπου και βασάνων για το παράδειγμα του ήλιου και της κίνησης της γης γύρω του. Πόσο μάλλον, όταν η πραγματικότητα στην οποία αναφερόμαστε, και εσύ απορρίπτεις δηκτικά, έχει να κάνει με τα ανθρώπινα συναισθήματα και την έκφραση τους. Αν ήταν έτσι, πολλοί θα έπρεπε να βρίσκονται σε ιδρύματα ως ψυχικά διαταραγμένοι ή σε σωφρονιστικά ιδρύματα σαν επιθετικοί και άρα επικίνδυνοι. Ομως αν καταφέρνουμε να συνυπάρχουμε σ’αυτό τον κόσμο, είναι γιατί αναγνωρίζουμε οι περισσότεροι πως η προσωπική μας αντίληψη για την πραγματικότητα, είναι ακριβώς αυτό : προσωπική.

Κάπως έτσι διαμορφώνεται και η έννοια του γούστου. Εμένα δεν μ’αρέσουν για παράδειγμα καθόλου οι γλυκερές εκφράσεις, τα σοκολατάκια σε κουτί με σχήμα καρδιάς, τα μελιστάλαχτα τραγούδια χωρίς νόημα. Τα θεωρώ πολύ επιφανειακές εκφράσεις της τρυφερότητας και της αγάπης, και βρίσκω ευχαρίστηση σε εντελώς διαφορετικά πράγματα. Δεν μπορώ όμως να τα απορρίψω ως μία όψη της πραγματικότητας για κάποιους άλλους. Είναι υπαρκτά και πάνω σε αυτή την παραδοχή διαμορφώνω τη δική μου προτίμηση.

Είναι πολύ θλιβερό, να προσπαθείς να δικαιολογήσεις την δική σου ανικανότητα να συνυπάρξεις με τους άλλους, αντιμαχόμενη την πραγματικότητα ως τέτοια. Αυτό συνήθως, είναι σύμπτωμα ψυχικής διαταραχής και χρήζει εξειδικευμένης βοήθειας. Βέβαια, παραδέχομαι πως θέλει υψηλά επίπεδα ευφύιας για να διακρίνεις ότι διαφέρει αυτό που προβάλλει το μυαλό σου σαν πραγματικότητα, απ’ αυτό που ζουν οι υπόλοιποι (σημ: να δεις το Beautiful Mind). Δυστυχώς, υποψιάζομαι πως δεν διαθέτεις κάτι σχετικό. Σ’αυτή την περίπτωση, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σκέφτεσαι τουλάχιστον διπλά πριν μιλήσεις.

Διαφορετικά δεν θα διαφέρεις σε τίποτα από τις Μηχανές στο Matrix, που αναδιασκεύασαν την γεύση του κοτόπουλου και την παρουσίαζαν ως πραγματική χωρίς να έχουν ιδέα πως είναι…

Advertisements

~ από isisveiled στο Μαρτίου 23, 2007.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: