Τα στοιχειώδη

 

Σκοπός αυτού του κειμένου δεν είναι να παραπονεθώ για όσα έχασα ή κέρδισα απ’ αυτή την ζωή. Καλώς ή κακώς, shit happen. Αυτό είναι δεδομένο. Ομως θα ήμουν αχάριστη και αγνώμων στην προσωπικότητα μου όπως διαμορφώθηκε στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και στην τύχη που έστρωσε στον δρόμο μου κάποιες εμπειρίες, αν δεν μοιραζόμουν τα συμπεράσματα μου απ’ αυτές. Γνωρίζω πως είναι πολύ δύσκολο να κάνεις κάποιον να καταλάβει μέσα απ’ τις δικές σου εμπειρίες, και πως όλοι μαθαίνουμε ακολουθώντας το δικό μας μονοπάτι, αλλά εγώ νιώθω πως αυτό το οφείλω στον εαυτό μου.Ακούστε με λοιπόν.

Η ζωή, όσο και αν αυτό είναι χιλιοειπωμένο, είναι μικρή και πρόσκαιρη. Η απώλεια, οι δυσκολίες, η αρρώστειες μας συναντούν όλους κάποια στιγμή. Το ζήτημα είναι πόσο επιτρέπουμε στοους εαυτούς μας να χάνουμε, να προσπερνάμε χωρίς συνείδηση τα καλά που μας δίνονται, την στιγμή που τα έχουμε, ως δεδομένα. Οπως επίσης, πόσο επιτρέπουμε στις δυσκολίες να μας καταδικάσουν στην απομόνωση και την αυτοεγκατάλειψη. Και τα δύο είναι εξίσου λάθος.

Τους ανθρώπους που έχετε κοντά σας, τους φίλους, τους συγγενείς, τους συντρόφους, να τους τιμάτε και να τους αγαπάτε, να τους δίνετε όλη σας την προσοχή σαν να μην υπάρχει αύριο. Γιατί δεν υπάρχει και έχω προσπαθήσει να σας το πω χιλιάδες φορές αυτό. Υπάρχει μόνο το σήμερα. Ο,τι καλό ή κακό υπάρχει σ’ αυτό τον κόσμο υπάρχει και διαμορφώνεται σήμερα. Μην αφήνεστε στην ψευδαίσθηση του αύριο. Αν αυτό ξημερώσει είναι μόνο θέμα τύχης. Καταλάβετε το αυτό. Δώστε αγάπη και επιείκεια πρώτα στον εαυτό σας και μετά σε όλους τους άλλους χωρίς την «τεμπελιά» που μας δίνει η βεβαιότητα του αύριο. Δεν είμαστε εδώ για πάντα, είμαστε εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι για όλα όσα γίνονται γύρω μας. Αγαπήστε τη γη που πατάτε, τον αέρα που αναπνέετε. Μη τα θεωρείτε δεδομένα. Μη διαμαρτύρεστε εκ των υστέρων. Μη μεταθέτε τις ευθύνες στους άλλους, κάντε όσα μπορείτε, υπερβείτε τους εαυτούς σας τώρα.

Οσο κι αν απογοητευτείτε από τους άλλους, από όσα σας έχουν τύχει μην κλείνεστε στους εαυτούς σας. Γύρω σας υπάρχουν πάντα άλλοι που αξίζουν την παρουσία και την αγάπη σας. Μη τους προσπερνάτε, μη τους αφήνετε να σας προσπεράσουν αυτοί απογοητευμένοι. Αυτός ο κόσμος, αυτή η γη, έχει ανάγκη το παρόν του καθενός μας. Μη βολεύεστε ούτε στον πόνο σας, ούτε στην παραίτηση σας. Μη βολεύεστε στην ευτυχία σας. Μοιράστε εξίσου την προσοχή και το ενδιαφέρον σας στα σημαντικά και στα ασήμαντα της ζωής. Θα σας εκπλήξει πόσο βάθος μπορεί να κρύβει ακόμα και η επιφάνεια των πραγμάτων.

Θα έρθουν στιγμές, σας το ορκίζομαι, που η ζωή, θα σας κόψει τον δρόμο για αυτά, που είναι οι στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης, υλικά και ψυχικά. Και τότε θα καταριέστε το παρόν εκείνο που δεν τιμήσατε όσο έπρεπε. Θα έχετε καταστρέψει όλα τα πιθανά μέλλοντα επειδή αναβάλλατε το παρόν για … αύριο. Η μόνη επιλογή, η μοναδική ελευθερία που έχουμε στα χέρια μας είναι αυτό το παρόν. Make the best of it.

Advertisements

~ από isisveiled στο Ιουλίου 10, 2007.

7 Σχόλια to “Τα στοιχειώδη”

 1. Σας έχει πιάσει το «ιεραποστολικό» σας
  θαρρώ. Συμφωνώ, επί της ουσίας, με όσα
  λέτε. Μόνο που αυτές είναι πολύ δύσκολες
  αριθμητικές για τους ανεκπαίδευτους ή
  τους μη μυημένους. Από την άλλη αυτό το
  «όλα, τώρα και εδώ» ομολογώ ότι,
  προσωπικά, με τρομάζει. Δεν είναι κακό
  να υπάρχει και κάτι τις για το αύριο. . .

  Καλό απόγευμα

 2. χμ.. λογικό είναι να σας τρομάζει καλέ μου φίλε γιατί προσθέσατε μία παράμετρο στη συλλογιστική μου που εγώ δεν είχα βάλει. Εγώ δεν είπα ποτέ «όλα», είπα όσα έχουμε, όσα μας δίνει τη δυνατότητα η ζωή τη δεδομένη στιγμή να απολαύσουμε. Θα ήταν λάθος να προσπαθήσουμε να χωρέσουμε τα πάντα στο παρόν, αλλά χειρότερο λάθος είναι να ξεπερνάμε τα ελάχιστα, τα στοιχειώδη μας χωρίς πολλά πολλά. Και αυτό δυστυχώς κάνουν οι περισσότεροι.

  Δεν είναι ιεραποστολική διάθεση αυτό. Είναι αγανάκτηση περισσότερο, παράπονο, είναι θλίψη και κρίμα που βλέπω ότι τώρα που ο κόσμός μου αρνείται κάποια απ’ τα στοιχειώδη ο ίδιος τα διαθέτει και δεν τους δίνει σημασία…

 3. Σοφά λόγια! Πόσοι λίγοι άνθρωποι όμως, συνειδητοποιούν αυτές τις απλές αλήθειες.. Χαμένοι, μέσα στον μικρόκοσμό τους, υπνωτισμένοι από το εγώ τους και το σύστημα.. Ένα σύστημα, που εξουδετερώνει εσκεμμένα, κάθς ίχνος αφύπνισης. Δύσκολα κατανοητή έννοια, το «εδώ και τώρα». Αλλά και η μόνη Αλήθεια, σ’αυτή τη ζωή..

 4. Kι όταν βραδυάζει, όταν της μοναξιάς αρχίζει να πέφτει το σκοτάδι, ξεχνάς την αξία του αύριο; Ξεχνάς την ελπίδα που σού φυλάει, να είναι αύριο που θα σού τύχει να ερωτευτείς;

 5. @ Blogarismenos

  πάνω απ’ το σύστημα και έξω απ’ αυτό συνήθως βρίσκονται αυτοί που αφήνουν ανοιχτά τα περιθώρια στο τώρα. Και είναι αυτοί που δεν γυρεύουν τις ευθύνες ούτε απ’ το σύστημα, ούτε απ’ τους άλλους αλλά μόνο απ’ τον ίδιο τους τον εαυτό. Κι εγώ που τα λέω αυτά νιώθω φωνή βοώντος…

  @ Φοίβος

  Φοίβο μου, τόσο το αύριο όσο και η ελπίδα είναι ψευδαισθησιακές καταστάσεις. Αν είμαστε ανοιχτοί στο σήμερα είναι ο μόνος τρόπος να αναγνωρίσουμε τον έρωτα την στιγμή που θα έρθει, αλλιώς για σκέψου… Εμείς θα συνεχίσουμε να τον περιμένουμε αύριο και θα έχουμε χαραμίσει τα βράδυα μας κλαίγοντας για την ατυχία μας.

 6. Ουάν: δεν περίμενα να έχεις τόσο λίγη εκτίμηση στην ψευδαίσθηση. Θυμήσου, είναι η παγκόσμια κινητήρια δύναμη!
  Τού: αν προσπαθείς να αναγνωρίσεις τον έρωτα τη στιγμή που θα έρθει, θα την πατήσεις στα σίγουρα, όταν θα νομίσεις ότι είναι εδώ, ενώ αυτός ο μπαγαμπόντης θα σού στήει ακόμα ένα παιχνίδι!
  Θρη: ποιός σού είπε ότι χαραμίζω τα βράδια μου κλαίγοντας τη μοίρα μου; Δεν φαντάζεσαι πόσο ωραίο είναι να περιμένεις το ονειρεμένο αύριο! Τόσο που να κάνει αφόρητο το ότι κάποτε μπορεί και να έρθει!
  Φο(ου)ρ: καλά, δεν λες τίποτε για τις κοτσάνες της ανορθογραφίας μου; βράδυ ναι, βραδιάζει ναι, βράδι νο, βραδυάζει νο! Οχι επειδή ξεμάκρυνα, να μού βρίσκετε και ελαφρυντικά, ε;

 7. Φοίβε μας, στο έχω ξαναπεί πως δεν λες εξυπνάδες αλλά δεν μ’ ακούς…

  καλημέρα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: