εκοιμήθη

Δεν υπάρχει καμμία καλοσύνη ανάμεσα στους ανθρώπους. Ούτε υπήρξε ποτέ. Και ο έρωτας και οι φιλίες μας, ακόμα και η μητρική αγάπη είναι ψευδαισθήσεις. Ενα βαθύ σκοτάδι, μια άβυσσος περικλείει τα πάντα. Μην σπαταλάτε τον χρόνο σας σε ψευδαισθήσεις. Αυτά τα μικρά ασήμαντα σκουλίκια που είμαστε οι άνθρωποι, δεν αξίζουν περισσότερη προσοχή απ’ το χώμα που κυλιόμαστε.

Ελος. Δεν είναι χώμα εύφορο, δεν είναι γόνιμο έδαφος για τίποτα η ζωή. Βάλτος. Κι εμείς σκουλίκια. Χωρίς ηθική, χωρίς προορισμό. Μόνο ψευδαισθήσεις καλοσύνης, ηρωϊσμού, φροντίδας, ευγένειας, κι αλτρουϊσμού. Ψευδαισθήσεις και ψέμματα. Να τρώτε χώμα και χώμα να αφοδεύετε. Δεν υπάρχει χρυσός, μόνο μολύβι στην ψυχή του ανθρώπου. Και καμμία αλχημεία, καμμία θυσία δεν μπορεί να το αλλάξει αυτό.

Κι εσείς κι εγώ, καμμία ευγένεια της ψυχής, καμμία χάρη δεν διαθέτουμε. Ολα είναι χώμα και περιττώματα. Βάλτος που ξαναγίνεται βάλτος. Ούτε πέτρες δεν θα υπάρχουν πια να σταθεί κανείς. Ούτε ξύλο να κρατηθεί. Η ψυχή του ανθρώπου είναι βάλτος. Και πρώτα απ’ όλα η δική μου. Και η δική σας.

Δεν κοιμήθηκε η Ισιδα ποτέ. Κι αυτό ένα ψέμμα ήταν. Πέθανε, οριστικά και αμετάκλητα κι ας επιμένουμε να επικαλούμαστε το όνομα της στην ανάγκη. Κλάψτε αν θέλετε πάνω απ’ τον τάφο της, μα μην την ξαναονομάσετε ποτέ.

Advertisements

~ από isisveiled στο Αύγουστος 16, 2007.

12 Σχόλια to “εκοιμήθη”

 1. Με συγκλονίζει το κείμενό σου, Ίσις, και με βάζει σε προβληματισμούς…

  «Ενα βαθύ σκοτάδι, μια άβυσσος περικλείει τα πάντα»

  Αυτό είναι πολύ σωστό, συμφωνώ…

 2. κι εσύ καλέ μου φίλε έχεις την ψευδαίσθηση πως πρωτοτυπώ…

  το ίδιο έχει διατυπώσει ο Καζαντζάκης πολύ πιο εύστοχα στην Ασκητική του..

 3. Σκληρό και λίγο άδικο κομμάτι. Με στοιχεια απελπισίας, αλλά και υποβόσκοντος ρεαλισμού. Θα μπορούσα να απαντήσω παράγραφο, παραγραφο, αλλά δεν χρειάζεται. εκεινο που θελω να επισημάνω ειναι ότι η αγάπη της μητερας προς το παιδί δεν ανήκει στην κατηγορία των ψευδαισθήσεων

 4. Κυρία μου αν θέλετε να κολυμπάτε σε μια αφελή αισιοδοξία δικαίωμα σας, αλλά μην παραμυθιάζετε και τους άλλους ναι?

 5. Έχεις ακούσει για τα δάκρυα της Ίσιδας; Κάθε βράδυ η Ίσιδα μάζευε τα χαμένα όνειρα των ανθρώπων, τις λύπες και τους πόνους από τις ψευδαισθήσεις τους, και τα συγκέντρωνε σε ένα κανάτι. Την αυγή τα έχυνε πάλι πίσω στη γη από τη σελήνη, και εμφανίζονταν σαν τις πρωινές δροσοσταλίδες.
  Όσες φορές φέρνω στο μυαλό μου αυτόν τον μύθο φαντάζομαι ότι όσα δάκρυα κι αν μαζεύει κάθε βράδυ η Ίσιδα, κι όσο κι αν αργεί να ξημερώσει, το πρωί τη βρίσκει να χαμογελά…

 6. κανείς δεν παραμυθιάζει κανέναν. και φυσικά στην εποχή μας δύσκολα συναντάς την αφελή αισιοδοξία. Τον ρεαλισμό συναντάς περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Κι αυτό το βλέπει κανείς όταν κοιτάξει με προσοχή γύρω του. Τα υπόλοιπα είναι μάλλον υπερβολικά.

 7. @ Dreamerland

  Kαλή μου ξέρω καλύτερα απ’ όλους τους μύθους γύρω απ’ την Ισιδα. Θύμησε μου να σου διηγηθώ κάποτε έναν, που με την συνοδεία επτά σκορπιών περνούσε στις πόλεις και σκότωνε όσους δεν ήταν αληθινοί.

  @ ritsmas

  υπάρχει ένα είδος ρεαλισμού που αγνοείτε, δεν πειράζει σας κατανοώ..

 8. α, και κάτι ακόμα…

  κάνα ταγάρι έχετε φυλάξει από την εποχή της επαναστάσεως? ξέρετε τι αξία θα λάβουν αυτά κάποτε? τεράστια!

 9. Οι μόνες αλλά και έντονες αντιρρήσεις μου βρίσκονται στο θάνατο της Ίσιδας.

  Πιστεύω, και μη με ρωτήσης γιατί, ότι η ύπαρξη των ανθρώπων στο διηνεκές εγγυάται την αθανασία των θεών ως προϋπόθεση της ύπαρξής τους.

  Το αλληλένδετο και η «δίχα φρονεόντων ξυμφρόνησις» -η αρμονία παναπή- θα υπάρχη είτε ως τέλος (= σκοπός) του ενστίκτου είτε ως αμφίδρομος λειτουργία υπάρξεων τόσο τελείων εν τη ατελεία τους, εφόσον είναι ατελείς εν συγκρίσει με την τελειότητα της συνεχείας της ζωής.

  Μην υποτιμάς τις δυνάμεις του ενστίκτου, αγαπητή φίλη, και κυρίως μην το υποβιβάζεις στο υπόγειο ως ψευδαίσθηση. Είναι υπαρκτές και απαράβατος λειτουργικός νόμος της ζωής.

  Αρκεί να μην αναζητούμε το Ελντοράντο στη Σαχάρα και να μην βεβηλώνουμε το άδυτο της ζωής, αφήνοντας το πέπλο της Ίσιδας στη θέση του -σεμνά όπως αρμόζει- κι όχι από σεμνοτυφία.

  Η Ίσις είναι δημιουργικός, ζωοδότης Έρωτας. Πάντα αντικείμενη στην καταστροφή και αξιοποιός του θανάτου ως αναζωογονητική ενέργεια.

  Για τα παραπάνω αυτά το σκουλήκι δεν θα γίνη ποτέ νικηφόρο, παρά τις βεβαιότητες του συμπαθούς οινόφλυγος E.A. Poe.

  Φιλικότατα
  Λ.-

 10. Aγαπητέ Λυκάονα,

  φαίνεται να αγνοείτε καταρχήν την αξία του συμβολισμού καθώς και την μετεξέλιξη (σαφώς ηθελημένη από τους «πατέρες» του χριστιανισμού) της Ισιδας σε Παναγία. Τα περί κοίμησης και θανάτου αφορούν λοιπόν αυτή την αντιστοιχία και ως τέτοια θα παρακαλούσα να ξαναδιαβάσετε το κείμενο.

  Επίσης, φαίνεται να αγνοείτε την διπλή φύση της Ισιδας, που συχνά αναφέρεται ως σκοτεινή Ισιδα. Αν έχει μία αξία το αρχέτυπο που αναφέρεται σ’ αυτήν, είναι ακριβώς γιατί εμπεριέχει και τις δύο όψεις. Λυπάμαι που θα σας το πω, αλλά αν επιμένετε να βλέπετε επιλεκτικά μόνο την μία της όψη, αναιρείτε εσείς ο ίδιος τα ένστικτα των οποίων έρχεστε υπερασπιστής.

  Και τέλος, αντιλαμβάνομαι ότι όσο και αν είναι θεωρητικά καταρτισμένος κάποιος πολύ απέχει από το να κατανοήσει βιωματικά το εσωτερικό νόημα της Ισιδας. Σας εύχομαι ολόψυχα κάποτε να το καταφέρετε, αν και πρέπει να σας προειδοποιήσω ότι δεν θα σας είναι καλό ευχάριστο εφόσον επιμένετε σ’ αυτή την οπτική.

  την καλησπέρα μου

  υ.γ. και την επόμενη φορά πιο διαβασμένος ε? 😉

 11. καλημερα, καλημέρα με εκτιμηση και αλληλοσεβασμό προβεβλημένα. νασαι καλά κι ας γκρινιάζεις. Η ισιδα δεν μπορεί να καθορίζει τη ζωή μας, το θέτω για ευνοητους λόγους απλουστευτικά

 12. H Iσιδα δεν ζητάει να καθορίσει τη ζωή κανενός, όλως περιέργως όμως πολλοί απαιτούν την παρέμβαση της στη δική τους.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: