aim for little things

 .

Ισως είναι ένας φυσικός τρόπος να μας διδάσκει το Σύμπαν την ταπεινότητα, αλλά καμμία αλλαγή στην πραγματικότητα ή απλά στην διάθεση μας, δεν έγινε ποτέ σε μέγεθος εντυπωσιακό σε μία στιγμή. Αυτό δεν σημαίνει πως αποκλείεται κάτι τέτοιο φυσικά, αντιθέτως, γι’ αυτή την μεγαλειώδη αλλαγή είναι που προσπαθούμε κι εκεί πρέπει τελικά να κατευθυνόμαστε. Μπορεί, απ’ την άλλη, να ρίχνουμε τα φράγματα των ενοχών που μας βάζει ο ίδιος μας ο εαυτός σταδιακά, για να μην πλημμυρίσει το υποσυνείδητο το συνειδητό σε μία στιγμή και σίγουρα υπάρχει λόγος που αυτά τα δύο διαφέρουν.

Ακόμα περισσότερο, οι άνθρωποι έχουμε μια έμφυτη δυσπιστία ως προς τις αλλαγές που μπορούμε να επιφέρουμε. Θα πρέπει λοιπόν, να συνηθίζουμε στην ιδέα αυτής της ικανότητας, κι ακόμα να εμπιστευόμαστε την εμπειρία σταδιακά. Επιπλέον, είναι μία καλή μορφή εξάσκησης να ξεκινάμε από τα μικρά, και μας απαλάσσει από περιττό άγχος όταν μας ενδιαφέρουν και τα μεγάλα.

Ο κόσμος, λοιπόν, έτσι κι αλλιώς είναι γεμάτος δυσκολίες και πράγματα που μας προβληματίζουν. Λεφτά που ποτέ δεν φτάνουν, σχέσεις που δεν μας καλύπτουν, κυβερνήσεις που δεν μας φροντίζουν όσο θα θέλαμε. Δεν υπάρχει περίπτωση να λυθούν όλα αυτά, ακόμα κι αν προσπαθούσαμε. Πάντα θα βρίσκουμε μπροστά μας κάτι, που θα μας πιέζει, κάτι που θα απαιτεί την προσοχή μας και θα μας γεμίζει άγχος.

Ας βγάλουμε λοιπόν από πάνω μας, όσο μπορούμε, τόσο που να παίρνουμε ανάσες, τόσο που να επιτρέπει στις ζωές μας να έχουν ξανά ποιότητα. Και όχι, η παγκόσμια ειρήνη και ευτυχία δεν μπορούν να ικανοποιήσουν πραγματικά κανέναν από εμάς όσο και αν το ευχόμαστε και το ελπίζουμε. Λίγη ομορφιά όμως, λίγη άνεση, λίγη ευχαρίστηση είναι μια καλή αρχή.

Θα έχετε διαβάσει σίγουρα, σε πολλά βιβλία αυτοβοήθειας και θετικής σκέψης, πως ο τρόπος να τα προσελκύσουμε κοντά μας είναι ο οραματισμός και μετά να φερόμαστε σαν να έχουν ήδη συμβεί. Καληνύχτα σας δηλαδή! Κανείς δεν γεννήθηκε γιόγκι, και αν ήταν να φερόμαστε με τόση ευκολία σαν να έχει εκπληρωθεί η πραγματικότητα μας, μάλλον θα πάσχαμε από κάποιου τύπου σχιζοειδή απόκλιση από την πραγματικότητα. Ομως υπάρχει τρόπος να γίνει, χωρίς να είμαστε γιόγκι. Μικρά τρικ του μυαλού, που τα δεχόμαστε σαν τέτοια από την αρχή, και άρα ούτε ενοχές έχουμε να πολεμήσουμε, ούτε τη δυσπιστία μας.

Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα για μένα είναι τα βιβλία. Γεμίζουν μερικές ώρες της ζωής μου με ομορφιά και ηρεμία, και συνήθως δεν κοστίζουν πολλά. Το θέμα είναι όμως, ότι οι υποχρεώσεις της καθημερινής ζωής, συνήθως δεν επιτρέπουν την αγορά τους. Σταματάω λοιπόν να ασχολούμαι με το που θα βρω λεφτά για να πάρω ένα βιβλίο. Εξάλλου κατά βάθος η επιθυμία μου δεν έχει καμμία σχέση με τα λεφτά, αλλά με το ίδιο το βιβλίο. Αν μάλιστα, αρχίσω να σκέφτομαι τα λεφτά, σίγουρα θα καταλήξω να σκέφτομαι όλα τα υπόλοιπα που έχω περισσότερη ανάγκη και θα καταλήξω με ένα ωραιότατο βουνό άγχους πάνω στο στήθος μου. Ετσι, λοιπόν, παραμερίζω αυτό που δεν είναι η επιθυμία μου και μπαίνω σε ένα βιβλιοπωλείο. Και αρχίζω και κοιτάω τα βιβλία εστιάζοντας την προσοχή μου στο ποιο μ’ αρέσει και στο ποιο θα ήθελα να πάρω μαζί μου να διαβάσω και στο σπίτι. Για όση ώρα είμαι εκεί, φέρομαι ακριβώς σαν να είχα τα λεφτά στην τσέπη μου. Αυτό δεν είναι και τόσο δύσκολο, δεν νομίζετε?

Στα πρώτα ράφια που κοιτάω τους τίτλους, υπάρχει ακόμα μέσα μου η σκέψη πως δεν έχω λεφτά να τα πάρω, μα μετά από λίγο, με απορροφά εντελώς η ευχάριστη όψη της διαδικασίας και το ξεχνάω εντελώς. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι όχι μόνο η διάθεση μου αλλάζει πολύ γρήγορα, αλλά την τελευταία φορά που το έκανα αυτό, δεν πρόλαβα να βγω από το βιβλιοπωλείο και βρέθηκα να έχω τα λεφτά να πάρω αυτό που ήθελα. Και μάλιστα, για να ολοκληρώσω το τρυκ στο μυαλό μου, βγήκα από το βιβλιοπωλείο, κάνοντας και την δύσκολη δηλαδή, έκανα άλλα πράγματα, και μετά από κάποια ώρα ξαναγύρισα και πήρα ένα βιβλίο.

Θα ξέρετε απ’ την αρχή ότι πρόκειται για τρυκ. Ο οραματισμός όμως θα έχει συμβεί, απλά θα είναι με τα μάτια ανοιχτά. Και θα φέρεστε σαν να έχει ήδη συμβεί, μόνο και μόνο γιατί η προσοχή σας , θα έχει μετατεθεί στην επιλογή και όχι στην δυνατότητα σας να έχετε αυτό που θέλετε. Αν, για να φέρουμε ένα άλλο παράδειγμα, νιώθετε την ανάγκη να βγείτε έξω το βράδυ, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αρχίσετε να ασχολείστε με το τι θα βάλετε (όχι το τι θα βάζατε, έχει μεγάλη σημασία ο χρόνος που θα χρησιμοποιείτε στο μυαλό σας) και το που θέλετε να πάτε, κάνοντας μάλιστα και τους δύσκολους. Δηλαδή, όχι στο τάδε μέρος γιατί δεν θα βρω να παρκάρω κλπ

Στην αρχή τουλάχιστον, μπορεί και να μην εμφανίζονται αποτελέσματα τόσο γρήγορα όσο σε μένα με τα βιβλία. Ή να εμφανίζονται ελαφρώς αλλαγμένα. Ομως αυτό που σίγουρα θα συμβεί είναι να αλλάζει η διάθεση σας. Για κάποια ώρα, δεν θα έχει καμμία σημασία πόσο δύσκολα περνάτε ή αν έχετε προβλήματα. Για λίγη ώρα θα έχετε επιτρέψει να υπάρχει κάτι που σας ευχαριστεί στη ζωή σας.

Advertisements

~ από isisveiled στο Φεβρουαρίου 22, 2008.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: