it’s not a second, but 10 minutes away

.

Δέκα λεπτά πιο κοντά, μπορεί να βρίσκεται μια ευτυχισμένη στιγμή. Ναι, πραγματικά ευτυχισμένη. Με εκείνη την ηρεμία, την απαλότητα και την γαλήνη που διακρίνει την πραγματική ευτυχία, από τον ενθουσιασμό. Με εκείνη την απλή αίσθηση ικανοποίησης, που δεν προσδιορίζει κάτι μεγάλο και σπουδαίο, παρά μόνο την ικανότητα μας να το νιώθουμε. Τόσο κοντά μας μπορεί να είναι κάτι τόσο όμορφο και τόσο ευχάριστο.

Αρκεί να είμαστε διατεθειμένοι, να προσφέρουμε αυτά τα δέκα λεπτά στον εαυτό μας. Χωρίς δικαιολογίες ότι δεν προλαβαίνουμε, ότι κάτι άλλο σημαντικότερο υπάρχει να κάνουμε. Γιατί όλα όσα κάνουμε μέσα στην ημέρα, υποτίθεται πως συμβαίνουν γιατί προσπαθούμε να φτάσουμε σε αυτή την διάθεση. Να φτιάξουμε έτσι τις προϋποθέσεις της ζωής μας για δέκα έστω λεπτά ικανοποίησης. Είναι παράδοξο, όμως, ότι όσο περισσότερο προσπαθούμε, τόσο απομακρύνονται αυτά τα δέκα λεπτά. Οσο κουραζόμαστε, παλεύουμε, αγωνιούμε, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να προσθέτουμε δέκα και άλλα δέκα και άλλα δέκα λεπτά δυσθυμίας στην ψυχολογία μας.

Κι είναι τόσο εύκολο. Αρκεί να αντιστρέψουμε την σειρά. Εχω ξαναμιλήσει για την δια-φυγή από την γραμμική οπτική του κόσμου. Δώστε δέκα λεπτά στον εαυτό σας, αναίτιας έστω ευτυχίας, και η πραγματικότα θα ακολουθήσει . Κάντε κάτι πολύ μικρό, πολύ απλό, ασήμαντο, αλλά που σας ευχαριστεί. Φροντίστε όμως να μην κρατήσει λιγότερο από δέκα λεπτά. Καμμία έρευνα δεν υπάρχει να σας πει ότι αυτός είναι ο χρόνος που είναι τυπικά απαραίτητος, αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερος και σίγουρα οι περισσότεροι θα αρχίσουν να δυσανασχετούν αν πρέπει να «δεσμεύσουν» παραπάνω από δέκα λεπτά.

Στα πέντε πρώτα, το πιο πιθανό είναι ότι εσείς θα πίνετε καφέ για παράδειγμα, και η λογική θα φωνάζει «είσαι τρελλός, έχεις τόσα να κάνεις και χαζεύεις» ή «ναι, καλά, εγώ δεν νιώθω καμμιά διαφορά». Μέχρι να φέρετε αυτές τις αντιρρήσεις, κάτι θα έχει αλλάξει. Την επόμενη φορά θα είναι ακόμα πιο εύκολο, θα κρατήσει περισσότερο, θα είστε ακόμα πιο ήρεμοι και ευχαριστημένοι.

Δέκα λεπτά, μπορείτε να τα διαθέσετε ακόμα και σαν πείραμα στον εαυτό σας, ακόμα και σαν ένα ανέξοδο λαχείο που παίζετε στο παιχνίδι της ζωής. Μόνο που σ’ αυτή την περίπτωση τελικά θα κερδίσετε. Θα αρχίσετε να αλλάζετε τα δεδομένα, μόνο γιατί αφήσατε για δέκα λεπτά να νιώσετε καλύτερα, γιατί επιτρέψατε την αλλαγή.

Advertisements

~ από isisveiled στο Φεβρουαρίου 29, 2008.

2 Σχόλια to “it’s not a second, but 10 minutes away”

 1. Καλησπέρα!
  δε μπορώ να καταλάβω γιατί να περιορίζεις τη χαρά για 10 λεπτά..
  ξέρω προφανώς και δεν εννοείς αυτό… αλλά αντί για αυτό, μήπως
  – να προσπαθήσουμε να βρούμε τη χαρά μέσα στην καθημερινότητα;
  δηλαδή αντί για το μυστικό κήπο του Φραγκούλη, απλά να ζούμε με χαρά την κάθε στιγμή!!!
  ίσως να εστίαζες σε πρακτικές συμβουλές προς αυτή τη κατεύθυνση , γιατί εγώ …ειλικρινά…δεν έχω…ιδέα!!!!
  ευχαριστώ και συγγνώμη για την πολυλογία…

 2. Παναγιώτη, προφανώς δεν έχεις διαβάσει τα προηγούμενα μου κείμενα πάνω στο θέμα. Δεν μπορείς να φτάσεις σε μια κατάσταση γενικής ευτυχίας και χαράς με το έτσι θέλω. Η ζωή δεν παύει να είναι πραγματική με τα προβλήματα της. Αξία έχουν ακόμα και τα δέκα λεπτά καλής διάθεσης. Εξάλλου πάντα θέλει προσοχή, γιατί αν το παρατραβήξει κανείς, μια γκαζιά καταλήγει να είναι από την χαζοχαρουμενίαση, κι αυτό δεν είναι λύση.

  Η πρακτική λύση που προτείνω λοιπόν εδώ, αφορά τον χρόνο. Δέκα λεπτά μπορούν να κάνουν διαφορά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: