little choices

.

Aν όχι κάθε μέρα, αρκετά συχνά υπάρχουν πράγματα που μπορούν να μας ευχαριστήσουν. Ενα καλό νέο, ένα μικρό δώρο, μια δουλειά που έγινε στην ώρα της και εύκολα. Ακόμα και μια αγαπημένη ταινία στην τηλεόραση μπορεί να φτιάξει την διάθεση μας. Ομως το ζητούμενο δεν είναι αυτό. Η πεμπτουσία της ανθρώπινης ύπαρξης βρίσκεται στην δυνατότητα επιλογών, κι αυτό που αξίζει τον κόπο να μάθουμε, είναι να επιλέγουμε να νιώθουμε καλύτερα χωρίς να συμβαίνει τίποτα εξωτερικά.

Το να διαμορφώνεις την εξωτερική πραγματικότητα, είναι κάτι που ξεκινάει πάντα από την διαμόρφωση της εσωτερικής μας πραγματικότητας. Χρειάζεται μια συνειδητή επιλογή για να γίνει αυτό, χρειάζεται θέληση και επιθυμία. Ακόμα κι αν αυτή η αλλαγή δεν κρατάει περισσότερο από δέκα λεπτά. Ακόμα κι αν δεν συνοδεύεται από εντυπωσιακές εκρήξεις χαράς, και ονειρεμένης ευτυχίας. Μία απλή αίσθηση ικανοποίησης αρκεί. Ετσι λοιπόν, αν παράλληλα με τα δυσάρεστα της ζωής μπορούμε να λέμε πως δεν έχουμε παράπονο γιατί ζούμε και μερικές ευχάριστες στιγμές, δεν είναι αρκετό. Γιατί αυτές οι στιγμές είναι συνήθως θέμα συγκυριών ή επίπονης προσπάθειας, ή δωροδοκίας του εαυτού μας με κάτι που μας αρέσει. Θυμηθείτε για παράδειγμα, πόσες φορές φάγατε κάτι γλυκό για να αισθανθείτε καλύτερα από κάτι που σας στεναχώρησε. Ή ακόμα αγοράσατε κάτι, ή καλοπιάσατε κάποιον για να σας κάνει το χατήρι. Ομως, εδώ δεν μας ενδιαφέρει αυτό.

Θέλουμε να μπορούμε να αλλάζουμε την ψυχολογική μας κατάσταση χωρίς να υπάρχει εξωτερικό ερέθισμα. Αυτή είναι η σπουδαιότερη μεταβολή της πραγματικότητας. Γι’ αυτό το λόγο εξάλλου, είναι τόσο σπουδαίο το να αφιερώσουμε μόνο δέκα λεπτά σε αυτή την διαδικασία. Γιατί η ουσία της βρίσκεται στην επιλογή μας και όχι στη χρονική της διάρκεια. Υποσυνείδητα, κάνουμε καθημερινά επιλογές για να νιώσουμε χειρότερα, και το σύμπαν που ποτέ δεν μας χαλάει χατήρι, φροντίζει να πραγματοποιήσει αυτές τις επιθυμίες μας. Μην αναρωτηθείτε, μα είναι δυνατόν να θέλω να είμαι άρρωστος? Γιατί ξέρετε πολύ καλά, πως πίσω από τέτοιες αρνητικές επιθυμίες συνήθως βρίσκονται άλλες, όπως θέλω να τραβάω την προσοχή, θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου, θέλω να εισπράττω τρυφερότητα. Αντ’ αυτού όμως, εστιάζουμε στον τρόπο και όχι στην αρχική μας επιθυμία. Αυτό είναι και το πιο συνηθισμένο μας λάθος.

Επειδή όμως έχουμε την επιλογή να αλλάζουμε το πως νιώθουμε, αρκεί να επιστρέψουμε στην αρχική μας επιθυμία και να επιτρέψουμε να νιώσουμε ικανοποιημένοι έστω για λίγο. Αν συνδεθούν η επιθυμία με την καλή, έστω και προσωρινή, καλή διάθεση, πολύ σύντομα θα ακολουθήσει και η πραγματικότητα. Και δεν χρειάζεται να περιμένετε με αγωνία πότε θα συμβεί αυτό. Γιατί τότε «ποτίζετε» το χώμα που σπείρατε την επιθυμία σας με δηλητήριο και τίποτα δεν θα φυτρώσει. Απλά νιώστε λίγο καλύτερα. Αφεθείτε για δέκα μόνο λεπτά, από επιλογή να νιώσετε καλύτερα. Και ύστερα συνεχίστε ό,τι κάνατε. Ξεχάστε εντελώς την επιλογή σας, και προχωρήστε σε όσα πρέπει να γίνουν καθημερινά.

Το ευχάριστο είναι ότι όσο εσείς περισσότερο ξεχνάτε, τόσο πιο γρήγορα το σύμπαν θυμάται και πραγματοποιεί.

~ από isisveiled στο Μαρτίου 6, 2008.

4 Σχόλια to “little choices”

  1. «Το ευχάριστο είναι ότι όσο εσείς περισσότερο ξεχνάτε, τόσο πιο γρήγορα το σύμπαν θυμάται και πραγματοποιεί.»
    Από τότε που έγραψε ο Κοέλιο αυτή τη παπαριά για το σύμπαν και τη πραγματοποίηση της επιθυμίας για ένα πράγμα στη ζωή μου είμαι απόλυτος. Χέστηκε το σύμπαν για την όποια επιθυμία μας.

  2. αχ Κούκε, Κούκε… Η παπαριά όπως την λές, του Κοέλιο είναι μια υπεραπλούστευση με την οποία και διαφωνώ κι εγώ. Το σύμπαν δεν είναι μια συνειδητή οντότητα που να δίνει την οποιαδήποτε σημασία στο τι επιθυμούμε εμείς. Ομως, το σύμπαν αποτελείται πρώτα απ’ όλα από εμάς τους ίδιους. Η συνειδητή πράξη επιλογής να νιώσουμε για λίγο ευχάριστα, αλλάζει πολλά πάνω μας. Δεν σου κρύβω όμως, πως η εμπειρία μου, μου έχει αποδείξει πως πολύ γρήγορα ανταποκρίνεται και το περιβάλλον σε αυτή την επιλογή. Οκ, αν δεν θες μην το κάνεις, αλλά θα μπορούσες να είσαι λίγο πιο ευγενικός στην διατύπωση του σχολίου σου. Και μην είσαι τόσο απόλυτος, μπορεί και να στερείς τον εαυτό σου από θαυμάσιες πιθανότητες..

  3. “Το ευχάριστο είναι ότι όσο εσείς περισσότερο ξεχνάτε, τόσο πιο γρήγορα το σύμπαν θυμάται και πραγματοποιεί.”
    Από τότε που διατύπωσε ο Κοέλιο αυτή τη ρήση για το σύμπαν και τη πραγματοποίηση της επιθυμίας για ένα πράγμα στη ζωή μου είμαι σχεδόν σίγουρος. Πολύ που νοιάστηκε το σύμπαν για την όποια επιθυμία μας.

  4. 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: