haute cuisine

.

Με κίνδυνο να στεναχωρήσω τους, κατά τ’ άλλα συμπαθέστατους μου, μάγειρες και σέφ παντός είδους της μπλογκόσφαιρας, θέλω να πω κάποια πράγματα για την τέχνη της μαγειρικής. Λοιπόν καταρχήν συμφωνούμε, πρόκειται για τέχνη και μ’ αρέσει τόσο να μαγειρεύω όσο και να τρώω. Μπορεί δηλαδή κανείς να εκφραστεί μέσα απ’ αυτήν, να ευχαριστήσει τους άλλους και να δημιουργήσει καινούρια πράγματα. Ομως όλα αυτά ισχύουν μέχρι ενός σημείου.

Γιατί μην τρελλαθούμε κιόλας. Καμμία γιαγιά, θεία, προγιαγιά και βάλε, δεν χρειάστηκαν κανέναν σεφ να τους υποδείξει πως να κάνουν αριστουργήματα. Και μάλιστα αριστουργήματα, που έχουν σημαδέψει γευστικά γενιές και γενιές. Η λογική του «σου σερβίρω σε πιάτο/πιατέλα δείγμα τροφής με περίεργο όνομα και τριγύρω ψιλοκομμένο μαϊντανό και σχεδιάκια από σως» δεν είναι μαγειρική υψηλού επιπέδου. Είναι απάτη υψηλού επιπέδου και φυσικά εφόσον υπάρχουν ψώνια που πληρώνουν γι’ αυτό καλά κάνει και γίνεται. Αλλά δεν διαφέρει σε τίποτα από τους αστρολόγους, που λένε σε όλους το ίδιο, μια που υπάρχουν κορόϊδα που γουστάρουν να πληρώνουν γι’ αυτό.

Το φαγητό δεν είναι μόνο οπτική απόλαυση και «μήνυμα» που πρέπει να στείλουν οι σεφ προς το κοινό. Οπως και κάθε μορφή τέχνης πρέπει να ικανοποιεί σε βάθος τις ανάγκες του κοινού, και όχι να χαϊδεύει μόνο τον εγωϊσμό των ψωνισμένων. Και δεν πρέπει να παραπονιέστε όταν έχουν τηλεθέαση διάφορες «κυρίες» μετριότατες, που όμως μαγειρεύουν ένα φαγάκι της προκοπής, κι όχι οι «παρμένοι» σεφ με την τάχα μου ποδιά.

Να μη πω για το απίθανο σούργελο, που σε πρωϊνή εκπομπή, με πολύ ύφος μας κάνει βόλτα στους διάφορους «γείτονες» και ντύνεται καρναβάλι για να μαγειρέψουν. Εκτός που όπως την έχω κόψει έχει μαύρα μεσάνυχτα στη μαγειρική, αμ ούτε στο θέμα του βιβλίου που την έκανε γνωστή δεν ξέρει πέντε πράγματα. Και φυσικά δεν χρειαζόμαστε να μας αγριοκοιτάει κανείς (οκ αυτό μπορεί να της βγαίνει φυσικό) για να μαγειρέψουμε. Ούτε να σηκώνει το φρύδι, ούτε να μετατρέπει την μία γεύση στην όψη άλλης και να το αποκαλεί επιστήμη (ξέρετε γι’ αυτή την μοριακή πως-στο-καλό-τη-λένε μαγειρική λέω).

Δηλαδή οκ.. μη μας κοροϊδεύετε ρε σεις .. δε λέει..

Advertisements

~ από isisveiled στο Μαΐου 19, 2008.

5 Σχόλια to “haute cuisine”

  1. Δεν είναι ν’ απορεί κανείς γι’ αυτό που συμβαίνει στο χώρο της μαγειρικής, είναι το ίδιο που συμβαίνει σχεδόν σε όλο το ελληνικό τοπίο. Θριαμβεύει το Δήθεν. Οτιδήποτε ουσιαστικό παραμερίζεται γιατί δεν χαϊδεύει τις αισθήσεις, αλλά τις κινητοποιεί. Κι ο Έλληνας απεύχεται τις «κινητοποιήσεις» κάθε είδους. Προτιμά να ζει το Μύθο του στην Ελλάδα. Το κινητό, το 4Χ4, το εξοχικό, το ό,τι…’Οτι όλα αυτά τα έχει χρεωθεί με δάνεια που θα βγάλουν τα τρισέγγονα του δεν τον απασχολεί, αρκεί να έχει να δείχνει και να κοιμάται ήσυχος ότι έδειξε περισσότερα από το διπλανό του. Έτσι και με το καλό φαγητό και το καλό κρασί. Όλοι ξαφνικά συμπεριφέρονται λες και μεγάλωσαν με γαλλική κουζίνα και καταγώγια με κάβες για τη σωστή θερμοκρασία του κρασιού. Πέρασαν και δεν ακούμπησαν οι αναθρεμμένοι με το λαδερό και το παστίτσιο (που είμαι φαν και των δύο)που τώρα τα κοιτάζουν υποτιμητικά. Αλλά ο λαός που φτύνει την καταγωγή του είναι άξιος της μοίρας του, και βλέπουμε όλοι που πάει αυτή η χώρα!

    (ΜΕ ΕΚΑΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΣΑΛΩΣΑ ΠΑΛΙ, ΠΑΝΩ ΠΟΥ ΠΕΡΝΑΩ ΑΓΡΑΝΑΠΑΥΣΗ)

  2. Moi? Moi σε έκανα και ξεσάλωσες? Που μου βάζεις φυτιλιές απ’ το πρωϊ? Ηρθα και λύσσαξα εξαιτίας σου βρε! Δεν μπορείς να πεις όμως, την φωτό την πέτυχα ακριβώς, και κολπάκια με τη σως και μαϊντανά ψιλοκο 😉

    Αλήθεια έχεις δει που τώρα τελευταία, «πειράζουν» οι σεφ και τα παραδοσιακά πιάτα?

    Αν δεν δεις υποψία πατάτας και από πάνω υποψία μελιτζάνας και από πάνω υποψία κιμά με υποψία κάποιου απροσδιόριστου είδους μπεσαμέλ σε πιατέλα, δεν έχεις δει τίποτα!

  3. Υποψιάζομαι ότι μιλάς για μουσακά, αλλά δεν το λέμε γιατί είναι φτου κακά να λες αυτή τη λέξη όταν μιλάμε για «υψηλή κουζίνα». Να σου πω; Μαϊντανό γύρω-γύρω έχει γιατί αλλιώς δεν το θέλω το πιάτο.

  4. Επιτέλους και κάποια που μοιράζεται την άποψή μου.
    Πες τα Ίσιδα, γιατί έχω βαρεθεί την υψηλή μαγειρική και να μένω νηστική (όταν δεν μπορώ να τ’ αποφύγω).
    Κατά τα άλλα μαγειρεύω όπως η γιαγιά μου.
    Καλή εβδομάδα
    🙂

  5. @ Ioύδας

    Σωστά υποψιάζεσαι..

    @ Βάσσια

    ε μα ναι!

    καλή βδομάδα 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: