bella di notte

.

Mετά, από τόσες επισκέψεις στον κήπο, θεώρησε πως ήταν αχαριστία από μέρους της, αχαριστία προς την ίδια την βεβαιότητα της πράξης, αν και προσπάθησε όσο μπορούσε να την απαλύνει, να μην κοιτάξει αν το φυτό είχε επιζήσει. Αν μη τι άλλο, σκέφτηκε, κάθε φορά που επεμβαίνουμε βίαια στη φυσική ροή των πραγμάτων για δικό μας όφελος, οφείλουμε να προσέχουμε λίγο παραπάνω την εξέλιξη των γεγονότων που έχουμε προκαλέσει. Ετσι, ως ελάχιστο δείγμα ευγνωμοσύνης, σε έναν κόσμο που μας επέτρεψε να παρέμβουμε σ’αυτόν, χωρίς να επιφέρει κάποια τρομακτική καταστροφή σε ανταπόδωση για την πράξη μας.

Αφησε, το φρεσκοφτιαγμένο τσιγάρο χωρίς να το ανάψει στο τασάκι, κι επέστρεψε άλλη μια φορά στον κήπο, να αποδώσει την προσοχή που έπρεπε. Πράγματι, το φυτό, αν και ταλαιπωρημένο και με τα φύλλα του κάπως, αναμενόμενα οπωσδήποτε, μαραμένα, είχε επιζήσει. Οχι όλα τα στελέχη, που είχε με περισσή επιμέλεια, αφαιρέσει από το έδαφος δίπλα στον δρόμο, αλλά δύο απ’ αυτά, τα πιο γερά εξαρχής, στέκονταν ακόμα όρθια και σαφώς πράσινα.

Δεν παρέλειψε μετά, να σκεφτεί γύρω απ’ αυτό, σαν σε ενεργητικό διαλογισμό, τους τρόπους που αλληλεπιδρούμε με το φυσικό περιβάλλον. Αραγε, είχαν δίκιο οι επιστήμονες, οι εσωτεριστές, κι όσοι από παλιά έκοβαν ένα λουλούδι για να το βάλουν στην γλάστρα τους, όταν έλεγαν πως επηρεάζουμε την πραγματικότητα με την σκέψη μας? Το λουλούδι, είχε επιζήσει εξαιτίας της προσοχής που του έδινε, ή ακόμα κι αν είχε παραμείνει μέσα στο σπίτι, να απολαμβάνει τον πρωϊνό καφέ της, το λουλούδι θα είχε εξίσου επιζήσει?

Σκέφτηκε ακόμα, ολόκληρη την σειρά προσοχής, που αφιέρωσε στην πρόθεση να αποκτήσει το λουλούδι που τόσο επιθυμούσε. Παρατήρηση, υπομονή δύο χρόνων, υπολογισμός καιρικών συνθηκών, χρόνου αποκοπής και επαναφύτευσης. Δεν ήταν μόνο η στιγμή δηλαδή, που βγήκε για να ελέγξει την κατάσταση του φυτού, αλλά μια ολόκληρη περίοδος αφοσίωσης στον τελικό σκοπό, με θυσία σ’ αυτόν περισσότερες από μία στιγμές. Και πάντα με την πεποίθηση, πως αυτό που είχε αποφασίσει, τελικά θα συμβεί, με την ίδια βεβαιότητα, που πατώντας τον διακόπτη αναμένουμε να ανάψει το πορτατίφ. Σαφώς και είχε υπολογίσει, πως όπως και στην περίπτωση του διακόπτη, θα μπορούσε η λάμπα να είναι καμμένη ή κάτι άλλο έκτακτο να συμβεί και να μην υπάρξει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ή απλά, δηλαδή, να μην ήταν η ώρα και ο τρόπος κατάλληλος για να συμβεί αυτό που επιθυμούσε.

Ομως, το λουλούδι στεκόταν, ακόμα πράσινο στη γλάστρα. Θα το πρόσεχε και τις επόμενες μέρες και ώρες, μέχρι να φτάσει να ανθίσει ξανά, να σκορπίσει το ιδιαίτερο άρωμα του, ένα καλοκαιρινό βράδυ, κι όση προσοχή του δόθηκε να την επιστρέψει πίσω, σαν σκοπός που επιτεύχθηκε.

Advertisements

~ από isisveiled στο Ιουνίου 11, 2008.

2 Σχόλια to “bella di notte”

  1. Μας δένει κάτι με κάθε τι ζωντανό. Ανείπωτη η χαρά που σου δίνει ένα νέο φύλλο, ένα νέο λουλούδι.

  2. Μας δένει κάτι, με κάθετι που προσέχουμε

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: