* μετά θυμήστε μου να γράψω κάτι εντελώς ακατανόητο

Το βασικότερο πρόβλημα, με όλες τις καλές ιδέες, ήταν από την αρχή της ανθρωπότητας ότι μετατρέπονται εύκολα σε ακόμα καλύτερες δικαιολογίες γι’ αυτούς που δεν θέλουν να κάνουν τίποτα ή να κάνουν κάτι μόνο για το προσωπικό τους συμφέρον. Και το ίδιο υποπτεύομαι πως θα συμβεί και με την επιθετική αδιαφορία. Βέβαια, αυτός είναι ένας κίνδυνος. Ειδικά όταν γράφεις κάπου που δεν μπορείς (και σωστά) να ελέγξεις ποιοι σε διαβάζουν. Ο βλάκας και ο μαλάκας για παράδειγμα, θα σπεύσουν να χρησιμοποιήσουν την ιδέα ως δικαιολογία, αλλά στο τέλος σκέφτηκα πως έστω κι ένας νοήμων/φιλότιμος/υπεύθυνος άνθρωπος να υπάρχει εκεί έξω, μπορεί τελικά και να την χρησιμοποιήσει σωστά.

Υπάρχουν τρία είδη αδιαφορίας. Το πρώτο είναι το εκ γεννετής, όπου πολυκατοικία να γκρεμιστεί δίπλα σου δεν κουνάς βλέφαρο γιατί ζεις σε ένα σχεδόν αυτιστικό σύμπαν. Το δεύτερο και πιο διαδεδομένο, είναι η παθητική αδιαφορία, έντεχνα και με επιτυχία καλλιεργημένη από όλα τα επίπεδα εξουσίας παγκοσμίως*. Βγαίνουμε για παράδειγμα, διαμαρτυρόμαστε για κάθε στραβό στη χώρα και την γειτονιά μας, οργανώνουμε πορείες, απεργίες, φωνάζουμε (ακόμα χειρότερα γράφουμε σε μπλογκ) και το βραδάκι παίρνουμε μπύρες και καθόμαστε μπροστά στην τηλεόραση να δούμε αν μας τράβηξε η κάμερα. Πετάμε τα κουτιά απ’ τις πίτσες και τα κουτάκια της μπύρας και τα αποφάγια όλα μαζί στη σακκούλα, και την επομένη διαμαρυρόμαστε και πάλι εντόνως για το που θα τοποθετηθούν τα ΧΥΤΑ και αν θα είναι εστία μόλυνσης για την Χ περιοχή. Εξαλλοι γινόμαστε, έξαλλοι με την αδικία, την καταπίεση, τη φτώχεια και τις κακές συνθήκες ζωής**, αλλά το δικαίωμα επιλογής μάρκας μπύρας που ασκούμε καθημερινά δεν μας χτυπάει κανένα καμπανάκι..

Ωραία, όλα αυτά τα ξέρουμε, τα ζούμε, και τα έχω ξαναγράψει πολλές φορές στο παρελθόν. Η επιθετική αδιαφορία όμως είναι πραγματικά διασκεδαστική! Και μπορεί να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστική όσο περισσότεροι την υιοθετήσουν. Μιλάμε δηλαδή για πολύ γέλιο και πολύ δάκρυ. Αρπάζουν ας πούμε φωτιά τα τελευταία δάση της Ελλάδας. Αν σας πουν σώστε τα δάση, εσείς πρέπει να απαντήσετε, όσο πιο δυνατά τόσο καλύτερα, μακάρι να γίνουν στάχτη και μπούρμπερη όλα! Σε κάθε ευκαιρία και με κάθε δημόσια εμφάνιση πρέπει να δηλώνει κανείς την αδιαφορία του για κάθε τι αποδεδειγμένα άδικο και στραβό, να ανασηκώνει τους ώμους επιδεικτικά και να στρέφει αλλού το κεφάλι. Πέφτουν τα χρηματιστήρια? Εσείς γράψτε κείμενο για γεμιστά. Ομως.. πίσω στο σπίτι, την ώρα που κανείς δεν είναι εκεί να χειροκροτήσει, χαϊδέψτε ένα αδέσποτο σκυλί, αγοράστε το φτηνό τζην μάρκαμεκαψες, χρησιμοποιήστε ελεύθερο λογισμικό, ξεχωρίστε τα κουτάκια αλουμινίου. Στα κρυφά. Χωρίς να μοιραστείτε αυτή την δραστηριότητα με κανέναν άλλο, χωρίς καμάρι, χωρίς επαναστατική διάθεση. Λιθαράκι λιθαράκι, μπορείτε να αλλάξετε την κοίτη ενός ποταμού και σύντομα τα χωράφια της εξουσίας θα μείνουν απότιστα..

Ενα εξαιρετικό παράδειγμα επιθετικής αδιαφορίας, έζησα στο λιμάνι της Πάτρας χθες. Οι λαθρομετανάστες πήγαιναν και ερχόντουσαν αμέριμνα σε όλους τους χώρους, γελώντας και κοροϊδεύοντας πλέον τα σώματα ασφαλείας που προσπαθούσαν να τους απομακρύνουν από τα πλοία. Τους έδιωχναν από δω, μπαίναν όλοι μαζί από την άλλη, ένας τα φύλαγε, άλλος μέτραγε, οι άλλοι κρύβονταν και το παιχνίδι αυτό ήταν πραγματικά διασκεδαστικό. Μέχρι που κάποια στιγμή, μερικοί απ’ αυτούς ανέβηκαν σε μία νταλίκα φορτωμένη κεραμίδια και ξάπλωσαν ή έπαιρναν πόζες. Λίγο μετά, πλησιάζουν ένα αυτοκίνητο και μιλούν με τον οδηγό. Αυτό από μόνο του είναι κακό σημάδι συνήθως. Ομως αντί για τους γνωστούς τσαμπουκάδες και φάπες εκατέρωθεν, αυτοί έπιασαν όλοι μαζί το αυτοκίνητο και το τσούλησαν στην άκρη, βοηθώντας τον οδηγό να το απομακρύνει μια που είχε βλάβη***. Μετά συνέχισαν να παίζουν αμπάριζα, κρυφτό, κυνηγητό ανάμεσα στις νταλίκες. Ετσι παίζεται το παιχνίδι της επιθετικής αδιαφορίας, όπως το παίζουν όλοι όσοι έμειναν στην ερημιά της ζωής και γίναν αγρίμια όπως λέει και η Ζατέλη.

Οι υπόλοιποι ξέρετε.. κανονικά στις πορείες και στις απεργίες σας και σε δικαιολογίες του τύπου, σιγά μην αλλάξει τίποτα αν εγώ κάνω ανακύκλωση..

* (το ξανασκέφτηκα Δ. δεν είναι όπλο του καπιταλισμού ή οποιουδήποτε άλλου συστήματος, αλλά της ίδιας της εξουσιαστικής ανάγκης του ανθρώπου όπως κι αν εκφράζεται αυτή. Θα σου θυμήσω τις γυναίκες «παλαιάς κοπής» που άφηναν τον άντρα τους να γκρινιάζει για να νιώθει σπουδαίος και τελικά έκαναν αυτό που ήθελαν αυτές)

** ρε σεις του No Border, μην είστε τόσο έξαλλα παιδιά θα σκίσετε το καλό τζην

*** την ώρα που ΔΕΝ είχε κάμερες καμάρια του No Border, μη χε.. για επαναστάτες

~ από isisveiled στο Οκτώβριος 25, 2008.

4 Σχόλια to “* μετά θυμήστε μου να γράψω κάτι εντελώς ακατανόητο”

  1. Απολαμβάνω να «τσακώνομαι» με τους μονίμως διαμαρτυρώμενους. Εκείνους που πηγαίνουν σε πορείες κατά της παγκοσμιοποίησης, εναντίον των αμερικανών κ.ο.κ. φορώντας τα παπουτσάκια «μάρκα με έκαψες» (στην τσέπη) και τα μπλουζάκια με τα διάφορα σχεδιάκια των μοδίστρων και ύστερα για να ξεκουραστούν αράζουν στα McShit.

  2. Αχ καλέ μου φίλε σου αρέσει κι εσένα ε? Να τους δεις πως τσακίζουν παϊδάκια στις ταβέρνες μετά την πορεία και πως τρίζουν τα κόκαλα του Ξυλούρη όταν τραγουδάνε τα τραγούδια του όλο καμάρι! Και του Βάρναλη βεβαίως βεβαίως..

  3. Έχεις βρει μια (πολιτική) θέση να μιλάς και να αναλύεις, που όσο και να διαφοροποιούμαι από αυτήν, τόσο περισσότερο τη σέβομαι.
    [Κατά τα άλλα χώνεις, χώνεις στο No Border, θα γίνετε καμιά μέρα οι καιόμενοι του Σινόπουλου στο γραφείο, και θα αναρωτιούνται οι υπόλοιποι που έφταιξαν LOL. Προφανώς αστειεύομαι, τουλάχιστον κρίνοντας από τα άτομα που ξέρω να ασχολούνται εκτός Πάτρας.]
    Την καλησπέρα μου.

  4. ναι καλά.. μέχρι να κουνήσουν το ένα πόδι οι «αλληλέγγυοι» έχει βρωμίσει το άλλο, όχι να μας βάλουν και φωτιά! Ούτε ένα γκαζάκι δεν ξέρουν να ανάψουν σου πάω στοίχημα! Ασε που σέρνουν μαζί τους τις χειρότερες κατά γενική ομολογία γκόμενες Πατρών και πασών των Ρωσιών… χααχαχααχ ντάξει μωρέ δεν είναι κακά παιδιά λίγο κούκου μόνο

    στα σοβαρά πάντως ευχαριστώ 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: