να φύγετε, να πάτε αλλού!

Δεν είχα σκοπό σήμερα να γράψω σχετικά με την περίφημη απαγόρευση καπνίσματος σε δημόσιους κλειστούς χώρους κλπ, αλλά με παρέσυρε το σχόλιο κάποιας γυναίκας, σε σχετική δημοσίευση στο facebook μιας πολύ αγαπημένης φίλης. Κάτι υπήρχε στο σχολιασμό της, μάλλον το ύφος και το απόλυτο του πράγματος, της άποψης της, που στην κυριολεξία έκανε τα μάτια μου να γυαλίσουν. Οχι για κανέναν άλλο λόγο, ούτε γιατί ξέρω την συγκεκριμένη γυναίκα, αλλά με ενοχλεί η διπλή και τριπλή κοροϊδία γύρω απ’ αυτά τα θέματα.

Θα περίμενα δηλαδή σε χώρες όπως η Αγγλία και οι ΗΠΑ, από τις οποίες και ξεκίνησε η συγκεκριμένη απαγόρευση, να δείξουν μεγαλύτερη «ευαισθησία» σε αυτό που είναι η πραγματική πληγή στην κοινωνία τους και στην υγεία των συνανθρώπων τους, δηλαδή το αλκοόλ. Προσωπικά, δεν ξέρω κανέναν καπνιστή που είτε επειδή ξέμεινε από τσιγάρα είτε επειδή κάπνισε πάρα πολλά, να γίνει επικίνδυνος για τους φίλους και την οικογένεια του, ούτε αυτή του η συνήθεια να παρεμβληθεί στις κοινωνικές και επαγγελματικές του δραστηριότητες. Αντιθέτως, ξέρω πάρα πολλούς που κάτω από την επήρεια αλκοόλ, έχουν προκαλέσει τροχαία δυστυχήματα, έχουν γυρίσει σπίτι και έχουν σπάσει στο ξύλο ή/και σκοτώσει  τη γυναίκα και τα παιδιά τους, έχουν κλέψει, έχουν χάσει τη δουλειά και τελικά και την υγεία τους. Μην κάνετε το λάθος να φανταστείτε πως με αυτά θέλω να δικαιολογήσω τη συνήθεια του καπνίσματος, είναι βλαβερή και στο μέτρο που μπορεί ο καθένας μας πρέπει να την αποφύγει ή να την διακόψει και σαφώς να προσέξει ιδιαίτερα τι παράδειγμα δίνει στους νεότερους. Αλλά και πάλι θα προτιμούσα να ληφθούν πρώτα μέτρα για το αλκοόλ και μετά για το κάπνισμα. Στο κάτω κάτω, ο παθητικός καπνιστής έχει την επιλογή αν τον ενοχλεί ο καπνός να απομακρυνθεί από την πηγή της ενόχλησης του. Ο άτυχος όμως διαβάτης ή διερχόμενος με το αυτοκίνητο του στο δρόμο του μεθυσμένου οδηγού, δεν έχει αυτή την επιλογή.

Θα μου πείτε βέβαια το σύστημα υγείας της κάθε χώρας δεν το βλέπει έτσι. Γιατί σου λέει, τα έξοδα για την περίθαλψη των ασθενών καπνιστών είναι τεράστια κι όταν πεθαίνουν είναι και τα περισσότερα όργανα τους άχρηστα. Ενώ αυτοί που σκοτώνονται στα ατυχήματα από τους ασυνείδητους που πίνουν και οδηγούν, κοστίζουν λιγότερο και αφήνουν και ένα σωρό όργανα για μεταμοσχεύσεις σε καλή κατάσταση. Είναι ένα γεγονός αυτό..

Ενα άλλο γεγονός είναι πως δεν μπορούμε έτσι εύκολα να ορίσουμε και να περιορίσουμε την ομάδα εκείνη ανθρώπων που ο εθισμός τους, που είναι κατά βάση ψυχολογικός και λιγότερο ουσιοεξαρτώμενος, δημιουργεί προβλήματα στους υπόλοιπους. Πάρτε για παράδειγμα τους χοντρούς ανθρώπους. Αμφιβάλλετε πως πρόκειται για έναν εθισμό στο φαϊ? Πως η μανία τους να γεμίσουν το κενό της κοιλιάς τους δεν είναι παρά μια ασίγαστη ανάγκη να γεμίσουν το κενό της ζωής τους? Αυτούς γιατί πρέπει να τους αφήνουμε να βγαίνουν στις παραλίες? Και να ενοχλούν την αισθητική των υπολοίπων? Γιατί τους επιτρέπουν να κάνουν παιδιά, να «καταναλώνουν» στην κυριολεξία σαν φαί τους ανθρώπους γύρω τους και να τους οδηγούν σε άλλες κακές συνήθειες προκειμένου να απελευθερωθούν απ’ αυτούς? Οι πωλήτριες γιατί τους πουλάνε κοντά μπλουζάκια και στενά τζήν? Γιατί τους επιτρέπεται να γράφουν και να ξεχύνουν την πίκρα και τη χολή τους παντού? Γιατί τους επιτρέπουν να μας κοροϊδεύουν μέσα στα μούτρα μας λέγοντας πως παχαίνουν με αέρα, και πως να, αυτοί ένα γιαουρτάκι τρώνε μόνο το βράδυ? (προφανώς μετά το βόδι για χώνεψη). Γιατί μαντάμ π.χ. πέφτετε με δύναμη στη θάλασσα και σηκώνετε τσουνάμι από τα απόνερα? Γιατί κρίνετε μικρή μου ιπποπόταμος όλους τους άλλους ως ανορεκτικούς?

Καταλάβατε? Αν είναι να αρχίσουμε αυτού του είδους την κατηγοριοποίηση των ανθρώπων χαθήκαμε… Γιατί μετά το τραγικό είναι το γελοίο.

Advertisements

~ από isisveiled στο Ιουλίου 1, 2009.

4 Σχόλια to “να φύγετε, να πάτε αλλού!”

 1. παρόλο που δεν καπνίζω, διόλου με αγγίζει που διαλέγει ο κάθε καπνιστής θα κάνει ένα τσιγάρο. Με μόνη εξαίρεση, το σπίτι μου, το γραφείο και σε οποιοδήποτε χώρο με aircondition.

  πάντως η όλη σκέψη δεν είναι για να προστατεύσουν την υγεία των καπνιστών αλλά τους παθητικούς καπνιστές σε μέρη που δεν έχουν επιλογή.

  και με το αλκοόλ κατά ένα τρόπο το ίδιο κάνουν, τα αλκοτέστ πχ υπάρχουν για να μην πας και φας κανέναν καημένο περαστικό και όχι για το αν πας και σκοτωθείς. Η οικογενειακή βία λόγω αλκοόλ είναι στο χέρι του κάθε θύματος να το καταγγείλει.

 2. Καλησπέρα,

  καταρχήν στο σπίτι του κανείς κάνει ό,τι θέλει. Παρόλα αυτά, τέτοιου είδους απαγορεύσεις λυπάμαι να σου πω, πως φτάνουν σε έναν αλλόκοτο ρατσισμό στο τέλος, με αποτέλεσμα να έχω ζήσει εγώ η ίδια σκηνή στην Αμερική, όπου εγώ και ο αδερφός μου είμαστε στο δικό ΜΑΣ αυτοκίνητο και καπνίζουμε, και μάλιστα με κλειστά παράθυρα και περιμένουμε στο φανάρι. Και εμφανίζεται τύπος από παραδίπλα αυτοκίνητο που περιμένει επίσης, βγαίνει από το αυτοκίνητο του και έρχεται και μας βρίζει γιατί καπνίζουμε όπως είπα στο δικό ΜΑΣ αμάξι..

  Οι παθητικοί καπνιστές δεν έχουν επιλογή μόνο σε δημόσιες υπηρεσίες και κτήρια και εκεί καλώς και εφαρμόζεται το μέτρο, αλλά νομίζω πως όταν επιλέγουν το Χ Ψ σκυλάδικο/κλάμπ/ταβέρνα βάζουν σε προτεραιότητα τη διασκέδαση τους από το «ντουμάνι» που τους περιτριγυρίζει και καλό θα ήταν να μη ζητάμε τα ρέστα από τους καπνιστές γι’ αυτό. Θα προτιμούσα σε τέτοιες περιπτώσεις λοιπόν, να θεσπιστούν ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα για την τοποθέτηση επαρκούς εξαερισμού.

  Τέλος, ούτε κατά διάνοια τα σποραδικά αλκοτέστ δεν συγκρίνονται με μια γενικευμένη απαγόρευση σαν αυτή για το κάπνισμα. Κάτι αντίστοιχο θα ήταν για παράδειγμα ο περιορισμός κατανάλωσης στο ένα ποτήρι ανά πελάτη κάθε βράδυ και έλεγχος αυτού του ορίου π.χ. με μία μαγνητική κάρτα. Χεχεχεχεεεχεχεχχε και μόνο στην ιδέα λιγώνομαι στο γέλιο με τις επαναστάσεις των απανταχού αλκοολόπληκτων, περί φακελώματος και προστασίας προσωπικών δεδομένων κλπ.

  Οσο για την οικογενειακή βία λόγω αλκοόλ.. Χμ, ξεχνάς το φόβο που εμπνέει αυτή η βία? Και πόσοι και πόσοι την υφίστανται ακριβώς εξαιτίας αυτού του φόβου? Το ίδιο είναι να σηκωθείς να αλλάξεις τραπέζι ή να πας σε άλλη καφετέρια, με το να τρέμεις ότι ο άλλος θα σκοτώσει τα παιδιά σου αν δεν κάτσεις να τις φας εσύ? Παραδόξως πως όμως, έχω την εντύπωση πως κάποιοι θα είναι προθυμότατοι να καταγγείλουν καπνιστικές παραβάσεις…

  Προσπαθώ να σου πω, ότι τα μέτρα αυτά είναι προβληματικά εφόσον καταρχήν κάνουν τα στραβά μάτια για κάτι πολύ πιο επικίνδυνο κατά τη γνώμη μου και αφετέρου επειδή προσπαθούν να περιθωριοποιήσουν ένα κομμάτι της κοινωνίας χωρίς ουσιαστικό λόγο. Συγνώμη αλλά δεν θεωρώ ότι γίνεσαι χειρότερος ή καλύτερος άνθρωπος λόγω καπνίσματος, σε αντίθεση με τους περισσότερους εθισμούς που είτε ξεκινούν είτε καταλήγουν σε μια χαμένη προσωπικότητα…

 3. Για το αλκοόλ συμφωνώ και επαυξάνω (το κρύβουν, και το κρύβουμε – αν θες, κάτω από το χαλί. . .). Για τους παχύσαρκους, και τα λοιπά τοιαύτα, επιφυλάσσομαι. . .

  Έρρωσο.

 4. Καλημέρα 🙂

  καλέ μου φίλε, το θέμα δεν είναι οι παχύσαρκοι, το χρησιμοποιώ μόνο σαν παράδειγμα του που μπορεί να φτάσει η «κατηγοριοποίηση» των ανθρώπων. Μερικές φορές αν δεν «τραβήξεις απ’ τα μαλλιά» ένα παράδειγμα δεν μπορείς να περικλείσεις σε αυτό την ουσία.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: