ω πριγκιπομαστούρηδες κι αλητοβασιλειάδες :

Η μαστούρα είναι περίεργο πράγμα. Μπορεί να προκύψει στον καθένα σε εντελώς ανύποπτο χρόνο γιατί οι «ουσίες» που την προκαλούν δεν είναι πάντα ορατές. Μία απ’ αυτές είναι η δημόσια εικόνα μας. Ολοι θέλουμε να είμαστε καθαροί και περιποιημένοι, όμορφοι για μας και τους γύρω μας, όλοι ζητάμε την κοινωνική αποδοχή, μα μέχρι να τελειώσουμε το δημοτικό (ίσως και νωρίτερα τώρα πια) αυτή η ουσία έχει τρυπώσει τόσο βαθιά στα κύτταρα μας, έχει αλλοιώσει τόσο πολύ την προσωπικότητα και το χαρακτήρα μας, που και να πεις σε κάποιον ότι δεν είναι έτσι τα πράγματα δεν θα σε πιστέψει πια.

Μεγαλώνοντας, η δημόσια εικόνα αλλοτριώνει εντελώς την ηθική μας και την σημασία των πραγμάτων. Οτιδήποτε είναι ηθικό αρκεί να μας «ανεβάζει» στα μάτια των άλλων και εφόσον παραμένει διακριτικά κρυφό. Στο τέλος, αλλοιώνεται τόσο πολύ η πραγματικότητα μέσα μας που οι πόλοι συμπεριφοράς και ηθικής αλλάζουν μεταξύ τους. Πλέον νόμιμο θεωρείται το παράνομο, χαβαλές θεωρείται η καφρίλα, ευγένεια η υποκρισία, ομορφιά το κιτς, δικαιοσύνη το λυντσάρισμα και αγάπη ο εγωϊσμός. Ξεχνάμε τότε πως η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει να φαίνεται μόνο αλλά και να Είναι και η μαστούρα γίνεται διαρκής, μόνιμη και γενικευμένη. Τότε την ονομάζουμε φυσιολογική.

Δεν παύει όμως να είναι μαστούρα. Ο εθισμένος παντός είδους δεν θα μπορέσει, παρά σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις και με εξωτερική βοήθεια, να συνειδητοποιήσει τον εθισμό του. Κι όταν λέμε συνειδητοποιήσει, εννοούμε να καταλάβει πλήρως το κακό που κάνει στον εαυτό του και τους γύρω του με αυτό τον τρόπο. Γιατί είναι πολύ συχνά να ακούμε κάποιον να χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία τον εθισμό για όσα κάνει και να συνεχίσει να τα κάνει. Ακόμα πιο συχνά, η δήλωση του εθισμού χρησιμοποιείται εκβιαστικά για να αναγκάσει και τους υπόλοιπους να ακολουθήσουν την ίδια πορεία ή να ανανεώσουν την πρόσληψη της εθιστικής «ουσίας» σ’αυτόν που τη ζητάει. Αυτός που είναι εθισμένος στη δημόσια εικόνα του, δεν θα διστάσει να πει ψέμματα, να διαστρεβλώσει τα γεγονότα και τέλος να γίνει «στυλίστας» της ζωής μας για να παραμείνει εθισμένος. Αν δεν τον ακολουθήσουμε, θα μάθουμε ότι  είμαστε άχρηστοι, άσχετοι, κακοί, αυστηροί και άλλα λιγότερο επιεική επίθετα. Ισως πρέπει να σπάσουμε κάποτε αυτό τον καθρέφτη που τρέφει συνεχώς τη ματαιοδοξία μας, να αντιμετωπίσουμε  τα συμπλέγματα κατωτερότητας μας και να διαχειριστούμε την ανεπάρκεια μας πριν βυθίσουμε όλο τον κόσμο στην μαστούρα μας δε νομίζετε?

όσο για μένα.. μέσα στον τεκέ της ψεύτρας της ζωής μας, όπου δεν έχει μπέσα, θα πιω και θα γενώ μια αλητοπριγκιπέσσα..

.. αναγκαστικά

Advertisements

~ από isisveiled στο Ιουνίου 5, 2010.

4 Σχόλια to “ω πριγκιπομαστούρηδες κι αλητοβασιλειάδες :”

  1. Οι έχοντες δημόσια εικόνα μοιραία υφίστανται διαστρέβλωση της προσωπικότητάς τους. Ακόμη και όντα που θα είχαν ακολουθήσει ένα συμβατικό δρόμο εξέλιξης, μόλις βρέθηκαν στο προσκήνιο (ή και στο παρασκήνιο) της δημόσιας ζωής απέκτησαν μιά παραμορφωμένη εικόνα. Πολύ ζωντανό παράδειγμα η γνωστή χήρα πρωθυπουργού. Μέχρι τη στιγμή αυτή της σχέσης της ήταν μιά εργαζόμενη γυναίκα, όπως χιλιάδες άλλες. ΑΠό τη στιγμή που βρέθηκε στη δημοσιότητα η (όποια) προσωπικότητά της στρεβλώθηκε δραματικά. Μέχρι συγγραφικές δάφνες διεκδίκησε, αλλά και κυβερνητικούς θώκους ονειρεύτηκε και απαίτησε! Μια ασήμαντη υπομετριότητα! Φαντάσου τι μπορεί να συμβεί σε διαθέτοντες σημαντικά ταλέντα!

  2. Μα εγώ δεν αναφέοομαι στα δημόσια πρόσωπα αλλα στον καθένα από μας που είναι ικανός για τα πάντα προκειμένου να γίνει αρεστός στους άλλους.. Αυτό είναι το χειρότερο…

  3. Δυστυχώς δεν μάθαμε από εκείνο το μύθο της κοψονούρας αλεπούς και τρέχουμε όλοι μας «να κόψουμε τις ουρές» μας για να γίνουμε αποδεκτοί…

  4. Aστα φιλενάδα… για κλάματα ειμαστε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: