reality

Δύσκολο πράγμα η πραγματικότητα. Δύσκολο καταρχήν να το ορίσεις και μόνο. Πάρε παράδειγμα τα όνειρα. Ποιος μπορεί να τα αποδείξει ή να τα απορρίψει? όλοι όμως δεχόμαστε ως πραγματική την εμπειρία τους. Μα κάτι θα ‘ναι που τα προκαλεί, η ταινία που δαμε το βράδυ, ένα φαγητό που μας έφερε δυσπεψία, ένα απωθημένο, κάτι θα υπάρχει… και θα ξεφυτρώσει στον ύπνο σου. Για όσο κρατάει το όνειρο, όλη μας η αντίληψη βρίσκεται εκεί, και το σώμα την δέχεται ως υπαρκτή και αντιδρά ανάλογα.

Επειτα, είναι η περίφημη εικονική πραγματικότητα. Εχει διαφορά νομίζετε, αν στα πλαίσια της ο ένας νιώθει ανεβασμένος γιατί εξόντωσε τον στρατό του άλλου σε ένα παιχνίδι ή εγώ που μιλάω με τους φίλους μου? Καμμία. Οπως δεν έχει διαφορά αν η δουλειά σου είναι να βουτάς σε χιλιάδες γραμμές κώδικα και να σκάβεις στο χωράφι. Ολοι θα κουραστούμε το ίδιο, θα ταλαιπωρηθούμε εξίσου, θα προδοθούμε, θα βιώσουμε συναισθηματικές εναλλαγές, θα αντιδράσουμε σωματικά και ψυχικά. Αν κάποιος θέλει για παράδειγμα να μας εξαπατήσει, είναι η οθόνη του υπολογιστή που θα τον διευκολύνει? Η ίδια βλακεία και ευπιστία που μας διακρίνει θα το κάνει εφικτό, όπως κι αν ήταν παπατζής στο δρόμο, ή υπάλληλος τράπεζας.

Υπάρχει η πραγματικότητα των άστρων που βλέπουμε στον ουρανό και έχουν σβήσει πολλά χρόνια πριν, η πραγματικότητα του ήλιου που περιστρέφεται γύρω απ’ τη γή που τη νιώθουμε επίπεδη κάτω από τα πόδια μας κι ας μην συμβαίνει τίποτα απ’αυτά. Ολα πραγματικότητα είναι, οτιδήποτε φτάνει στον εγκέφαλο μας σαν ερέθισμα και κάνει το σώμα να αντιδρά.

Μερικοί έχουμε την τύχη να έχουμε εκείνη την εκπαίδευση που χρειάζεται, να ζούμε μια επιπλέον μορφή της πραγματικότητας. Μιας διευρυμένης αντίληψης, κατευθυνόμενης σε πεδία μη ορατά για τους περισσότερους, που μοιάζει στη χώρα των ονείρων αλλά έχει τους δικούς της νόμους και κανόνες. Εκεί που γεννιούνται οι ιδέες, εκεί που όλες οι αιτίες προϋπάρχουν κι εκεί που κάθε φόβος και κάθε επιθυμία μπορούν να γίνουν δαίμονας ή άγγελος.

Λοιπόν σας έχω νέα. Η μαλακία που κουβαλάει ο άνθρωπος βρίσκει έκφραση μόνο στο είδος εκείνο της πραγματικότητας που οι περισσότεροι ορίζουν σαν αντικειμενική. Πράγμα που με κάνει να πιστεύω ακράδαντα πλέον πως είναι και η μόνη ψευδής. Πουθενά, σε κανένα άλλο πεδίο αντίληψης δεν θα βρείτε ούτε τον όρο καν της μαλακίας. Πολλή νοημοσύνη θα βρείτε σίγουρα, μια ηθική απλή και σταθερή, ίσως όχι τους ίδιους φυσικούς νόμους που αγαπούν να λατρεύουν σα θεούς οι τσαρλατοεπιστήμονες αλλά σαφώς μια αξιοζήλευτη αρμονία με τους δικούς της νόμους και τα δικά της όρια.

Οι πεθαμένοι έχουν την τύχη να περάσουν πλέον σε κάποιο απ’ αυτά τα επίπεδα πραγματικότητας και να αποδεσμευτούν από την εγγενή μαλακία της αντικειμενικής. Μαζί τους πολλές φορές κάνω πιο ουσιαστική παρέα απ’ τους ζωντανούς. Οσοι είναι αυτοί οι δυο τρεις που με αφήνουν να τους πλησιάσω λιγάκι και να κάτσω δίπλα τους, λένε με τη σιωπή τους όσα είναι αδύνατον να συγκρατήσει η γλώσσα των ζωντανών και «πραγματικών».

Εναν τέτοιο αγαπάω και θα αγαπάω για όσο μου το επιτρέπει η μνήμη μου. Μη βιαστείτε να πετάξετε τη συνηθισμένη σας μαλακισμένη σκέψη περί κολλήματος γιατί έχετε χάσει από χέρι. Το ίδιο κόλλημα μαζί του είχα και όσο ήταν ζωντανός, και εξίσου τον αγαπούσα και θαύμαζα. Για να είμαι ειλικρινής, προσπάθησα κι εγώ πολύ να συμβιβαστώ με τις δικές σας μαλακισμένες θεωρίες περί κολλήματος και υπέρβασης αυτού που ονομάζετε πένθος. Μέχρι που κατάλαβα ότι δεν υφίσταται τέτοιο πράγμα, ή έστω για πολύ λίγο. Οσο τα χρόνια περνάνε, αυτό που μένει στο τέλος είναι η ίδια αγάπη που υπήρχε στην αρχή, η ίδια πρόθεση, η ίδια εμπιστοσύνη και αφοσίωση γι’αυτόν που είχα την τύχη να συναντήσω στη ζωή μου. Το δικό σας μαλακισμένο τρόπο σκέψης και σχέσεων είχε σιχαθεί κι αυτός όταν με γνώρισε και με αγάπησε παρόλο που ήταν απόλυτα πρακτικός και γήινος ακόμα κι όταν έφτασε να πιστεύει πλέον ακράδαντα πως κάτι μαγικό υπάρχει πάνω μου.

Πάρτε λοιπόν το κόλλημα σας περί αντικειμενικής πραγματικότητας, εσείς που δεν είστε ικανοί ούτε να καταλάβετε τι σημαίνει και χώστε το σε εκείνο το σκοτεινό και ανήλιαγο μέρος του σώματος σας, που λέει και η φίλη μου, που παραμένει το μοναδικό πραγματικό πάνω σας.

Advertisements

~ από isisveiled στο Αύγουστος 8, 2010.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: