This sense of humour of mine

Ολα υποχωρούν σε μια decadence αξιοθαύμαστη. Το λούστρο του κόσμου μας αρχίζει να ξεφτίζει, κι όλο το χρυσό που έλαμπε στην πραγματικότητα μας ξεθωριάζει σιγά σιγά. Δεν θα αργήσει η ώρα που η νοσταλγία θα πάρει τη θέση της ευχαρίστησης και οι άνθρωποι θα στραφούν σε παλιότερες ηδονές, θα ανακαλύψουν ότι ένα ποτήρι καλό κρασί αξίζει περισσότερο από δεκάδες μπουκάλια, μόνο και μόνο γιατί προέρχεται από την έλλειψη του. Καθώς η υπεραφθονία παραχωρεί τη θέση της σε μία ποιότητα που εκλαμβάνονταν ως γραφική και ελιτίστικη, ξεχασμένη σε ακόμα πιο σκοτεινά και απρόσιτα ντουλάπια της συναίσθησης μας του κόσμου, όλα θα αλλάξουν. Ξανά.

Θα αναδυθούν από το παρελθόν τα φαντάσματα της ευγένειας και των καλών τρόπων, αχνίζοντα στην αρχή μα μετά ολοκάθαρα στο οπτικό μας πεδίο, γιατί οι δύσκολοι καιροί απαιτούν όχι μόνο την επιβίωση του σώματος αλλά και της ψυχής. Κάθε φορά που ένας άντρας αρνούνταν να ανοίξει την πόρτα σε μια γυναίκα για να περάσει, σκότωνε πρώτα τη δική του ψυχή και μετά τη δική της, γιατί οι ερμηνείες του σύγχρονου κόσμου θα ανατραπούν και η εκτίμηση για τον διπλανό μας ορίζεται από τέτοιες μικρές κινήσεις. Οταν εφικτή θα γίνει η συνεύρεση των ανθρώπων στο σπίτι κι όχι μόνο σε μαγαζιά διασκέδασης, θα ανακαλύψουμε ξανά τον καφέ και τα μικρά εκείνα φλυτζανάκια που τον φιλοξενούν. Γιατί η χαρά μας κρύβεται στα μικροπράγματα που έχουν υφή σαν της πορσελάνης και του κρύσταλου του καλοδουλεμένου, όχι στην ετικέτα τους και το σαλόνι θα γίνει η αναγκαία εκείνη συνθήκη που επιτρέπει τα ευχάριστα συναισθήματα να αναδυθούν. Αλίμονο που ζούσαμε ως τώρα σε σελίδες περιοδικών και όχι αληθινούς τοίχους, αλίμονο… έτσι επιστρέφει η νοσταλγία.

Οποιος ανοίξει τα μάτια του εγκαίρως ίσως θυμηθεί, ίσως κάποιους η νοσταλγία δεν τους άφησε ποτέ και μπορεί κανείς να τους ρωτήσει πως γίνονται αυτά. Ισως υπάρχει κάπου ανάμεσα μια γενιά ξεχασμένη που αγαπάει τις όμορφες μουστάρδες, την υφή του βελούδου, το χρώμα της βαθύτερης νύχτας και για άστρα βλέπει μαχαιροπήρουνα καλογυαλισμένα (οι ώρες που πέρασες να τα γυαλίζεις είναι αγάπη μεταφρασμένη σε κίνηση), ίσως υπάρχει κάπου μια γενιά που δεν ξέχασε κάτι που δεν έζησε ατόφιο, μα το νοσταλγούσε πάντα και θα μπορέσει να το αναβιώσει. Θα δείτε, πως τίποτα δεν πάει χαμένο, κι αν η πραγματικότητα που ζούσαμε καταρρέει είναι γιατί ήταν σαν φλούδα χρυσού πάνω σε βάση ξύλινη, σύντομα θα μπορείς να πουλήσεις στους άλλους μόνο το χρυσό αν το διαθέτεις κι όχι τις μεταξωτές κορδέλες.

Advertisements

~ από isisveiled στο Δεκέμβριος 28, 2010.

2 Σχόλια to “This sense of humour of mine”

  1. ‘Εχω αρχίσει ήδη, από χρόνια, να νοσταλγώ άλλες εποχές και την ποιότητά τους. ‘Ολα όσα αναφέρεις κι άλλα πολλά. Π.χ. τις σωστά ψημένες τυρόπητες που τις διατηρούσαν σε φούρνο και δεν τις ζέσταιναν σε μικροκύματα. Απ’ αυτά που αναφέρεις στέκομαι στη μουστάρδα. Την home made μουστάρδα της πατρινής μπυραρίας, που συνόδευε τις εκπληκτικές χοντροκομένες τηγανητές πατάτες, και την μπύρα ποτήρι! ‘Οσες φορές προσπάθησα να βρω τέτοια μπυραρία στην Πάτρα δεν κατάφερα τίποτα! Μόνο καφετέριες και φαστφουντάδικα βρήκα!

  2. Μμμμ να σου πω την αλήθεια ουδέποτε έχω ασχοληθεί με τα γηγενή προϊόντα και υπηρεσίες (εκτός από τα δύο φαγάδικα κάτω απ’ τη σχολή μου γιατί κατεβαίνω στο διάλειμμα και πεινάω σα λύκος) αλλά ναι, σε αυτήν ακριβώς την μουστάρδα αναφερόμουν, την σπιτική ή έστω την delicatessen. Σε αντίθεση με την κέτσαπ (μπλιαχ) η μουστάρδα έχει μια ολόκληρη φιλοσοφία πίσω της όπως όλα τα όμορφα πράγματα αυτού του κόσμου. Εσύ νοσταλγείς ήδη γιατί ποτέ δεν σταμάτησες, τώρα θα αρχίσουν να νοσταλγούν και οι άλλοι (ευελπιστώ). Καλημέρες 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: