Οι προφανείς και οι αφανείς τσαρλατάνοι

Δίπλα από κάθε σοβαρό ερευνητή σε έναν τομέα, και όχι επιστήμονα γιατί κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ξέρει πολύ καλά κάτι, βρίσκονται άλλοι δέκα άνθρωποι που ισχυρίζονται το ίδιο και το εκμεταλλεύονται, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Οι πιο προφανείς αυτής της κατηγορίας, είναι οι τσαρλατάνοι κάθε είδους, που δανείζονται ορολογία και θέματα για να γεμίσουν τις τσέπες τους και το εγώ τους. Αυτοί είναι εύκολο να εντοπιστούν και να απομονωθούν, αν δεν γυρεύει κανείς μπελάδες.

Ομως, υπάρχει μια «γκρίζα ζώνη» μεταξύ αυτών και των αξιόλογων ερευνητών, η οποία είναι σπανίως εντοπίσημη και απομονώσημη. Είναι αυτοί που ξέρουν αρκετά περισσότερα από τον μέσο άνθρωπο, έχουν συνήθως πτυχία και εμπειρία στο χώρο τους και ξέρουν για τι μιλάνε. Αυτό που δύσκολα μπορεί να διακρίνει κανείς είναι το γιατί. Το κίνητρο δηλαδή που τους ωθεί να οργανώνουν σταυροφορίες ενημέρωσης και απελευθέρωσης του κόσμου από την άγνοια και το σκοτάδι. Εξίσου δύσκολο είναι να εντοπίσει κανείς τα εμβόλιμα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν ανάμεσα στο πλήθος των πληροφοριών που παρέχουν.

Συνήθως μάχονται εκ μέρους μιας ομάδας μια άλλη και προσπαθούν με μανία να καταρρίψουν κάθε θέση της, ισοπεδώνοντας στο πέρασμα τους ακόμα και αυτά τα στοιχεία που αξίζουν να μελετηθούν και να αφήσει κανείς μια πόρτα ανοιχτή στο μυαλό του να εξερευνήσει. Γιατί ο άνθρωπος, δεν είναι μόνο ύλη ή πνεύμα, που μονοπωλούν τη διαμόρφωση της ζωής του. Ο άνθρωπος είναι ένα σύνολο χαρακτηριστικών που αν κανείς θέλει να προσεγγίσει την αλήθεια τους, οφείλει να αποδέχεται την ύπαρξη τους. Κάθε ένας που θα απορρίψει εξ’ ολοκλήρου μια από τις σημαντικές παραμέτρους της ανθρώπινης ύπαρξης πρέπει να τίθεται υπό αμφισβήτηση.

Σε αυτές τις περιπτώσεις,το λανθάνον κίνητρο είναι μια προσπάθεια αυτοεπιβεβαίωσης μέσα από μια κακώς ισχυριζόμενη αλήθεια, μια απόπειρα αυτοπραγμάτωσης μέσα από την διαδικασία εξαφάνισης της «αντίπαλης» ομάδας. Χαρακτηρισμοί και αφορισμοί που ακολουθούν αυτού του είδους τις «σταυροφορίες», γενικεύσεις και μανία καταδίωξης (ενημέρωσης όπως θα θέλουν να τις αποκαλούν) είναι σημάδια αυτών των ανασφαλειών που ζητούν αυξημένη κριτική ικανότητα. Ακόμα περισσότερο, μια υποβόσκουσα ειρωνία, με την πρόφαση ενός κακότεχνου χιούμορ διανθίζει τις απόψεις τους για όσους ακολοθούν μια διαφορετική οπτική του κόσμου. Κανένας από τους πραγματικά εξέχοντες στο είδος τους δεν θα προσπαθήσει ποτέ να αποκλείσει τη σκέψη του από την εξερεύνηση πολλών διαφορετικών πραγμάτων, και ποτέ δεν θα προτείνει κάτι αντίστοιχο στους άλλους.

Η διαφορά τους με τους προφανείς τσαρλατάνους είναι ότι σπανίως αυτό γίνεται συνειδητά. Δεν προσπαθούν δηλαδή μετά από κάποια συνειδητή επιλογή να εξαπατήσουν τους υπόλοιπους, αντίθετα πιστεύουν ακράδαντα όσα ισχυρίζονται και θέλουν να τα παρουσιάσουν. Είναι ανάγκη παρόλα αυτά, να μπορεί κανείς να κρατάει την κριτική του σκέψη καθαρή ακόμα και αν τα πτυχία ή οι τίτλοι του άλλου είναι εντυπωσιακά. Κανένας ερευνητής των θετικών επιστημών, για παράδειγμα, δεν μπορεί να αποκλείσει το μεταφυσικό στοιχείο στον άνθρωπο, και κανένας που ασχολείται με την πνευματική υπόσταση του ανθρώπου δεν μπορεί να παρακάμψει τους φυσικούς νόμους. Η μόνη ελπίδα να βελτιωθεί πραγματικά ο κόσμος που ζούμε είναι να τον αντιλαμβανόμαστε σαν σύνολο, που απαιτεί εξίσου την προσοχή και το σεβασμό μας ανεξάρτητα απ’ το ποιος μιλάει γι’αυτόν

Advertisements

~ από isisveiled στο Μαρτίου 16, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: