πιο κοντός από τη λύπη του ο άνθρωπος

Από εκείνα που ξέχασα περισσότερα θυμάμαι πια. Ειδικά κοιτάζοντας το σημάδι στο γόνατο τότε που έπεσα με το ποδήλατο. Μπορεί να μην ήταν αυτός ο ίδιος ο πόνος , που έφτιαξε το κουμπί αυτό της μνήμης, μα η αθωότητα που έχει κανείς σε αυτές τις ηλικίες, και μοιάζει βουνό και ο πόνος και τα ματωμένα γόνατα. Κλαίς και σπαράζει η ψυχή σου, και η ρόδα του ποδηλάτου όρθια να γυρνάει στον αέρα, και κάπου ανάμεσα κάποιος γελάει και ντρέπεσαι τόσο πολύ. Θυμάμαι εξαιτίας του πόνου αυτού, το ήμερο απόγευμα και τις τριανταφυλλιές στους κήπους, το μπράτσο της μάνας μου να μοσχοβολάει Givenchy III, και νόμιζα τότε ότι έτσι μυρίζουν τα χέρια αυτών που αγαπάς.

Τον πόνο τον έχω ξεχάσει εντελώς, σαν να απόμεινε μια λέξη μονάχα, αναγκαία της στιγμής. Οπως ξέχασα και το όνομα αυτού που γελούσε και την ντροπή που ένιωθα. Τώρα πια θα την έλεγα αμηχανία, γιατί ποιος ντρέπεται όταν μεγαλώσει, επειδή έπεσε με το ποδήλατο? Αλλά θυμάμαι τη ρόδα, και τα τριαντάφυλλα και το δέρμα της μάνας μου σαν περπατούσα δίπλα της και της έφτανα μέχρι το μπράτσο.

Από αυτά που ξέχασα, περισσότερα θυμάμαι τώρα, κι άλλα, κι άλλα πολλά. Κάθε πόνος και κάθε αθωότητα κατασπαραγμένη απ’ τον χρόνο, αναίτια σαν τα αρνιά που σφάζουνε το πάσχα, χάθηκαν με τον ίδιο τρόπο και άφησαν πίσω τους μνήμες τόνους. Μέχρι να ρθει η στιγμή που ο χρόνος πάλι κάποια θυσία θα ζητήσει και θα πάρει κι αυτές ακόμα. Εκτός από τον θάνατο, που τον αρνήθηκα ζώντας μια μέρα τη φορά και κάνοντας όνειρα, προσπάθησα να μην αρνηθώ τον πόνο αλλά αυτός με ξεγέλασε (κι αυτός ναι) και έφυγε εκεί που δεν το περίμενα. Ισως να κοίταγα αλλού, καινούρια ρόδα που άνθιζαν σε άλλα επίπεδα αθωότητας και πόνου που δεν μπορούσα να προβλέψω.

Τελικά κατάλαβα, πως δε γίνεται να ξεχάσω αυτό που δεν είναι πια εδώ, και πως κάθε ζωή έχει το σημάδι της.

* ο τίτλος είναι του Ο.Ελύτη

Advertisements

~ από isisveiled στο Απρίλιος 12, 2011.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: