Dignity lessons from indignant people

.

.

Είναι ενδεικτικό. Κάθε φορά το άδικο οχυρώνεται πίσω από κάγκελα και σιδερένια πλέγματα, πίσω από βουνά. Προσπαθεί να προστατευθεί από τη δύναμη της ύλης ή τον όγκο της γιατί το άδικο εκεί μόνο φυτρώνει και αναπτύσσεται, στον υλικό κόσμο και στις αμφίβολες ποιότητες του. Κάθε φορά όμως, το πνεύμα, η αξιοπρέπεια, το δίκιο σηκώνονται αρκετά ψηλότερα για να αποδείξουν ότι ο άνθρωπος δεν είναι μόνο χώμα, δεν είναι έδαφος που μπορείς να περπατάς πάνω του ανενόχλητος. Η αξιοπρέπεια είναι τόσο ελαφριά που στη ζυγαριά της ψυχής το φτερό δεν θα σηκωνόταν ποτέ να την αντισταθμίσει.

Αυτοί μάχονται σαν Ελληνες συνηθίζουν να λένε στο εξωτερικό όταν αναφέρονται στην γενναιότητα και την αποφασιστικότητα άλλων. Τώρα σε αυτή την έννοια, πρέπει να προστεθούν τόνοι και τόνοι αξιοπρέπειας, μαθήματα, εγκυκλοπαίδειες συμπαγείς που θα περιγράφουν τον τρόπο που οι Ελληνες πολεμούν. Το κυριότερο αυτό, τον τρόπο. Γιατί όταν ο πόλεμος πήρε άλλη μορφή και χτύπησε τις πόρτες μας με δάνεια, οικονομικές συναλλαγές κάτω απ’ το τραπέζι, όταν η δημοκρατία καταλύθηκε στον τόπο που την γέννησε και μάλιστα στο όνομα της δημοκρατίας, οι Αγανακτισμένοι (και το Α κεφαλαίο τους το οφείλουμε όλοι πλέον) δεν σήκωσαν καδρόνια να χτυπήσουν, δεν έφεραν από το σπίτι τους πέτρες και όπλα, αλλά έπιασαν να χορεύουν. Μάλιστα, μέσα στους καπνούς και τα χημικά, μέσα στο νέφος του ψέματος και της απάτης, της εξουσίας που χειροκροτάει την προφανή της επιτηδειότητα, οι Αγανακτισμένοι έλληνες χόρεψαν. Εμειναν στη θέση τους και είχαν την γενναιότητα, την αποφασιστικότητα, την αξιοπρέπεια εκείνη που χρειάζεται για να μείνει το χώμα εκεί που πρέπει. Κάτω απ’ τα πόδια μας.

~ από isisveiled στο Ιουνίου 22, 2011.

5 Σχόλια to “Dignity lessons from indignant people”

 1. Με κουράζει αυτή η συνεχομένη αναφορά που παρατηρώ το τελευταίο καιρό σε άρθρα που διαβάζω σε ελληνικά και ξένα blog για την ένδοξη και λαμπρή καταγωγή μας. Η γενναιότητα, η αποφασιστικότητα και η αξιοπρέπεια κυρίως πρέπει πρώτα να εφαρμοστούν και να αποδειχτούν σε ατομικό επίπεδο μέσα απο τη συμπεριφορά μας. Τι μπορεί πραγματικά και ουσιαστικά ν’αλλάξει όταν έχω κατεβάσει και πετάξει τα σκουπίδια φαγητού στο κάδο ανακύκλωσης γιατί ό άλλος ήταν γεμάτος, ή στο πεζοδρόμιο δίπλα απο τον κάδο για να μην λερώσω τα χέρια μου και τον ανοίξω, έχω παρκάρει το αυτοκίνητο μου σε διάβαση πεζών, έχω βγάλει το σκύλο μου βόλτα χωρίς να νοιαστώ να μαζέψω τα περιττώματα του από το πεζοδρόμιο και μετά έχω πάρει το μηχανάκι, χωρίς να φορέσω κράνος, φτάνω Σύνταγμα, παρακάρω πάνω στο πεζοδρόμιο
  και βγάζω την ελληνική σημαία για να δηλώσω Αγανακτισμένος!!! Η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός ξεκινάνε απο μέσα μας, από τον τρόπο που μεγαλώνουμε τα παιδιά μας, από τον τρόπο που συμπεριφερόμαστε στο γείτονα μας, στο συνάνθρωπο μας, αυτόν που δε γνωρίζουμε αλλά με τον οποίον ζούμε στον ίδιο δρόμο στην ίδια πόλη. Δεν θέλει γενναιότητα να κατέβεις στο Σύνταγμα με μια ελληνική σημαία στο χέρι, γενναιότητα και αποφασιστικότηα θέλει να αλλάξεις εσύ ο ίδιος, ο καθένας απο μας δηλαδή, να απαλλαγεί από τις προκαταλήψεις του. Όταν γίνει αυτό, τότε ίσως έχουμε ελπίδες στο ν’ αλλάξει κάτι σ’αυτή τη χώρα που ζούμε.
  Υπάρχουν μερικές ελάχιστες φωνές εκεί έξω (λίγο πιο έξω απο εδώ μέσα), Daniel Cohn Bendit & Nigele Farage που τολμούν να μιλήσουν λίγο «διαφορετικά» μέσα σ’ενα Ευροκοινωβούλιο! Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να τους χαρακτηρίσει απλά γραφικούς!

 2. Μάλλον δεν κατάλαβες κάτι κοπελιά… αυτό που θέλει γενναιότητα και στο οποίο αναφέρομαι εγώ είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι μπορούσαν να έχουν βγει απ’ τα ρούχα τους και να παίξουν πετροπόλεμο χθες το βράδυ, αντί γι’αυτό έμειναν εκεί να χορεύουν… Να είσαι σίγουρη πως αυτού του είδους οι άνθρωποι ήδη φέρονται διαφορετικά και στην υπόλοιπη ζωή τους. Να σου θυμίσω ότι την προηγούμενη βδομάδα όχι μόνο έδιωξαν τους μπαχαλάκηδες από τη συγκέντρωση αλλά έπεσαν με τα μουτρα και καθάρισαν όλη την πλατεία μετά… Αυτό που εσύ κάνεις τώρα, να ισοπεδώνεις τα πάντα και να μην αναγνωρίζεις ότι αυτά που περιγράφω είναι αποδείξεις μια γενικότερης αλλαγής στη νοοτροπία είναι το πρόβλημα αυτή τη στιγμή έχω την εντύπωση… Κυνισμός για χάρη του κυνισμού και πίστεψε με μιλάς σε κάποιον που τον ξέρει καλύτερα από σένα.

 3. Αγαπητή isisveiled, δεν λεω πουθενά οτι αυτά που περιγράφεις δεν μπορεί να είναι αποδείξεις μιας τάσης για γενικότερη αλλαγή στη νοοτροπία. Λέω οτι από ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ να αποτελούν ενδείξεις γενναιότητας και αποφασιστικότητας για αλλαγή.
  Όσο για την πλατεία και τους γύρω χώρους, αυτοί προφυλάσονται από τους τυχόν «μπαχαλάκηδες» όπως του περιγράφεις και καθαρίζονται σε καθημερινή βάση, από τη πρώτη μέρα και κάθε μέρα, αυτό δεν έγινε μόνο χτες.
  Το σχόλιο μου δεν είχε καμία πρόθεση να σε προσβάλει προσωπικά ή να ισοπεδώσει τα πάντα και με καμία απολύτως διάθεση κυνισμού. Έγινε με διάθεση ανταλλαγής απόψεων γι΄αυτά που συμβαίνουν.
  Είσαι ελεύθερη να το διαγράψεις αν πιστεύεις κάτι τέτοιο.

  ΥΓ: Συγνώμη για τα κεφαλαία αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα bold!

 4. δεν έχω κανένα λόγο να διαγράψω το σχόλιο σου αφού δεν είναι προσβλητικό με κάποιον τρόπο

  τώρα αν εσύ νομίζεις ότι αυτά που περιγράφω δεν έχουν καμία αξία ως προς την αλλαγή νοοτροπίας μπορείς να συνεχίσεις να το πιστεύεις, τι να κάνουμε, κανείς δεν είναι τέλειος (ούτε εγώ)

 5. Η αλήθεια μάλλον κάπου στη μέση βρίσκεται, όπως συμβαίνει συνήθως. Η αγανάκτηση που εκφράζουν οι άνθρωποι αυτοί (αλλά και η συμπεριφορά τους) σίγουρα είναι ενθαρρυντικό σημάδι, σημάδι κάποιας ανατέλουσας αλλαγής. Από το άλλο μέρος δεν είναι σίγουρο ότι όλοι, ανεξαιρέτως, οι άνθρωποι που μαζεύτηκαν στις πλατείες είναι συνειδητοποιημένοι και με σωστή κοινωνική συμπεριφορά. Η επίδραση του πλήθους πάνω στα άτομα είναι κολοσιαία και αυτό φαίνεται στην αλλαγή συμπεριφοράς των συνελλήνων όταν βρεθούν σε άλλες χώρες. Το κοινωνικό περιβάλλον φτιάχνει σε μεγάλο βαθμό τον χαρακτήρα του ανθρώπου. Γι’ αυτό και οι συμπεριφορές που χαρακτηρίζουν ομάδες, χωρίς να λείπουν οι εξαιρέσεις.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: