η Παναγιά των τζαμιών

.

.

Στον καιρό μου ξέρεις, είπα στο πρόσωπο απέναντι μου, υπήρξα περίφημος αλλοιωτής λέξεων. Επιανα στα χέρια μου έναν απλό συμπλεκτικό σύνδεσμο όπως το «και» και τον έπλαθα από την αρχή. Μια τον έκανα ανάσα ανάμεσα στις λέξεις, μία δισταγμό, κάποτε ακόμα και υπαινιγμό μιας ακολουθίας αόρατης. Συνήθως όμως τον έκανα χτύπο καρδιάς, ρυθμό, να ακολουθεί τις λέξεις από πίσω και να τις μαντρώνει ασφαλείς μέχρι το νόημα τους. Οπωσδήποτε πάντως δεν θύμιζε σε τίποτα την απλή αθροιστική του σημασία, έφτανε να αλλοιωθεί τόσο που να μοιάζει ο λόγος προφορικός. Σαν να τα λέγαμε δηλαδή όλα μεταξύ μας, πάνω από ένα φλυτζάνι καφέ.

Οι άλλοι δεν ήξεραν τι συμβαίνει, και μπορούσες να διακρίνεις τον αναγνώστη που χάνεται στην ιστορία και συμμετέχει σε αυτήν με το νου του, από τον δυστυχισμένο κριτικό της γραμματικής που μέτραγε τα «και» και σου έβαζε απουσίες και στο νόημα. Οι πρώτοι όμως, ακόμα κι αν αναγνώριζαν την αλλοίωση την συγχωρούσαν. Γιατί αν δεν ήταν πρωϊνός καφές, ίσως ήταν τζάκι που καθόσουν δίπλα του και άκουγες σχεδόν πραγματικά την ιστορία, βεράντα και κήπος δροσερός τα καλοκαίρια όπου οι λέξεις πέφταν μία μία και σε ανακούφιζαν από τη ζέστη.

Κάποτε μάλιστα, βασάνισα κάποιους παίζοντας με τα μονά και διπλά σίγμα και έννοιες της άνασσας και της ανάσας. Πάω στοίχημα πως κάποιοι δεν θα μου συγχώρησαν ποτέ την αλλοίωση της Παναγιάς της Παντάνασας, και λίγοι θα ανέπνευσαν τη σημασία της. Οπως και να χει, αυτά τέλειωσαν τώρα. Τις λέξεις μου συνήθως τις μετράω, να φτάσουν να καλύψουν τις στιγμές της σιωπής μέχρι να τελειώσω το καθάρισμα των τζαμιών.

Το πρόσωπο απέναντι μου έμοιαζε να κλαίει όπως τρέχαν τα νερά πάνω στην ψυχρή επιφάνεια. Με μια κίνηση τρυφερότητας τα σκούπισα.

Advertisements

~ από isisveiled στο Φεβρουαρίου 1, 2013.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: