Κυριακή

.

16bde35fcf3602128809747c62e558e8

.

Για να χει η Κυριακή να ξεχωρίζει από τις άλλες, όχι γιατί είχε κάποια πραγματική διαφορά, αλλά μόνο για δίνει ρυθμό στην υπόλοιπη βδομάδα, έφτιαχνε ψωμί. Σηκωνόταν πρωί, σκοτεινιά ακόμα έξω, τόση που την έλεγες βράδυ κι ας δείχναν αλλιώς τα ρολόγια, έφτιαχνε έναν καφέ κι ετοίμαζε μια μεγάλη γαβάθα για τη ζύμη. Δύο και παραπάνω ποτήρια αλεύρι, δυνατό, απ’ αυτό που φτιάχνει κλωστές σαν ανεβεί, μια μεγάλη κουταλιά ζάχαρη, ελάχιστο αλάτι να μη σκοτώσει την μαγιά, μια μεγάλη κουταλιά γλυκάνισο, τη μαγιά σε σκόνη και τα ανακάτευε. Στο ίδιο ποτήρι έριχνε ζεστό νερό απ’ το ίδιο που χε φτιάξει τον καφέ, ίσως και λίγο κρύο να μη καίει, άλλη μια κουταλιά ζάχαρη, λίγο λάδι. Τα ανακάτευε κι αυτά γρήγορα με ένα κουτάλι και τα έριχνε σε μια λακκουβίτσα που χε κάνει στο κέντρο του αλευριού. Τα άφηνε σκεπασμένα τότε και ξαναχωνόταν στο κρεβάτι.

Πέρναγε η ώρα, τέλειωνε ο πρώτος καφές, κρύωνε το φλυτζάνι, χάραζε κάποια στιγμή έξω και στην τηλεόραση ξεκινούσαν τα παιδικά. Αυτό ήταν η χαρά της, ανέβαζε λίγο την ένταση της φωνής, να ακούγονται γελάκια και τρεχαλητά στην οθόνη, τραγούδια για πεταλούδες και ελεφαντάκια και πήγαινε ξανά στην κουζίνα. Εκεί στη μέση της γαβάθας, η μαγιά είχε ζωντανέψει και φουσκώσει, μύριζε όλη η κουζίνα με αυτή την ελαφρά όξινη μυρωδιά που χει το ψωμί και χωρίς να χάσει καιρό, το ανακάτευε και το ζύμωνε γρήγορα, να μη χάσει τη θερμοκρασία του, το σκέπαζε και έφτιαχνε έναν καφέ ακόμα. Ελληνικό αυτή τη φορά, σε μια μεγάλη κούπα να αχνίζει, διάλεγε ένα καινούριο καθαρό τασάκι και χωνόταν σε εκείνη τη γωνιά του καναπέ που είχε για φωλιά της. Πέρναγε ο ήλιος τις καλές μέρες, από την ανατολική πλευρά του σπιτιού, και παρατηρούσε από τα τζάμια το φως να παίζει μέσα στα κλαριά καθώς ανέβαινε και τα γέμιζε χρώμα. Ο καφές μοσχομύριζε και μέχρι να τελειώσει το φλυτζάνι, η ζύμη είχε φουσκώσει.

Αναβε το φούρνο να ζεσταίνεται, έπιανε απαλά τη ζύμη από τη γαβάθα και την έπαιζε στα χέρια της σαν μπάλα από σύννεφο, να μην την ταλαιπωρήσει πολύ, και μετά έκανε κάτι αναπάντεχο. Το πέρναγε γρήγορα μέσα από νερό και όπως ήταν έτσι βρεμένο το κύλαγε μέσα σε σουσάμι και μαυροκούκι. Κόλλαγαν αυτά πάνω στη ζύμη, την κύλαγε λίγο ακόμα και την έστρωνε ανάλαφρα σε ένα μικρό ταψί. Για να ναι η Κυριακή διαφορετική από τις άλλες, άνοιγε το φούρνο και το έβαζε μέσα. Κι όπως φούσκωνε το ζυμάρι και ψηνόταν, απλωνόταν η μυρωδιά του σε όλο το σπίτι σαν ευλογία. Για να χει η Κυριακή νόημα, αυτή λιβάνιζε με ψωμί που ψήνεται τον αέρα και ευχαριστούσε τη γη που έκανε το στάρι και το νερό που το έθρεψε, τον ήλιο που το μεγάλωσε. Ευχαριστούσε τους ανθρώπους που το μάζεψαν κι αυτούς που το φεραν μέχρι την πόρτα της, αυτούς που πρώτη φορά βρήκαν τον τρόπο να το κάνουν ψωμί και την γιαγιά της. Αυτή, που αγαπούσε τόσο το γλυκό εκείνο ψωμί με το γλυκάνισο, το επτάζυμο το έλεγε, και έκανε παραπάνω δρόμο για να το πάρει από το φούρνο που το έφτιαχνε. Ζωντανοί και πεθαμένοι όλοι ευχαριστιούνταν αυτό το ιδιόμορφο λιβάνισμα και μέχρι να γεμίσει και η τελευταία ψυχή με την μυρωδιά του, το ψωμί ήταν έτοιμο και το έβγαζε από το φούρνο.

Με προσοχή, να μην ξεκολλήσουν τα σουσάμια από πάνω του, το τύλιγε σε μια πετσέτα και το έβαζε ψηλά να κρυώσει. Εφτιαχνε τότε στα γρήγορα και κάποιο φαγητό να χει σάλτσα ή λίγο παραπάνω λάδι και λεμόνι, να υπάρχει λόγος για το φρέσκο ψωμί να βυθιστεί μέσα τους, να ρουφήξει τη γεύση και τα αρώματα, να τα μεταφέρει στο σώμα στην καλύτερη τους εκδοχή. Για να χει η Κυριακή νόημα και ρυθμό οι άλλες μέρες, για να περιμένει κανείς κάτι που χει σημασία λίγο διαφορετική, ακόμα και ασήμαντη, γίνονταν όλα αυτά. Για να μην ξεχνιούνται οι πεθαμένοι, για να χουν να χαίρονται με κάτι οι ζωντανοί, να παίζουν τα παιδικά στην τηλεόραση και ο καφές να αχνίζει στο φλυτζάνι, για όλα αυτά κάθε Κυριακή έφτιαχνε ψωμί.

~ από isisveiled στο 31 Ιανουαρίου, 2015.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

 
Αρέσει σε %d bloggers: